Calitatea aerului din Chișinău s-a îmbunătățit semnificativ, afirmă Ministerul Mediului

Autor: , in Actualitate / Social / 12 ianuarie, 2023, 18:50

După data de 5 ianuarie 2023, nivelul de poluare a aerului s-a îmbunătăţit semnificativ iar concentraţiile poluanţilor monitorizaţi s-au încadrat în limitele normelor admisibile. Indicii actuali au fost condiţionați de reducerea fluxului de transport în perioada sărbătorilor, limitarea activității întreprinderilor generatoare de emisii poluante, precum şi de condiţiile meteorologice.

Influența fronturilor atmosferice, variația maselor de aer, izolat precipitațiile slabe și vântul din sud-est cu intensificări de până la 12-14 m/s au contribuit la dispersia poluanților din aer. Evaluând situaţia la general privind observațiile zilnice la stația automată de tip trafic, concentrații majorate ale particulelor în suspensie (PM10) se atestă în zilele lucrătoare ale săptămânii și mai puțin în zilele de odihnă.

Potrivit ultimelor date oferite de Agenția de Mediu, valoarea medie zilnică a fluctuaţiei concentraţiilor de PM10 înregistrată se încadrează în limitele stabilite. În cazul în care concentrația poluanților monitorizați va fi peste limita recomandată, instituțiile abilitate vor fi informate în regim de urgență pentru a întreprinde toate acțiunile necesare.

În scopul asigurării unui monitoring eficient al calității aerului pe teritoriul întregii țări, urmează să fie creată rețeaua națională privind monitorizarea calității aerului, formată din 18 stații de monitorizare cu funcționare în regim online. La moment fluctuația concentrațiilor de PM10 poate fi găsită pe siteul Agenției de Mediu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X