Transportul de gaze din R. Moldova o să funcționeaze în regim backhaul. Ce presupune

Autor: , in Actualitate / Economic / 12 ianuarie, 2023, 10:32

Transportul de gaze din țara noastră va funcționa în regim backhaul, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, explicând ce presupune acest mecanism.

„Republica Moldova a mai făcut un pas mare pentru a-și asigura securitatea energetică. Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul”, a informat Spînu/

Ce este transportul de gaze în regim backhaul?

Backhaul este tranzacția cu gaze naturale, care implică nominalizarea și alocarea livrărilor de gaze naturale în direcția opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, care are loc în anumite puncte de intrare sau ieșire unidirecționale. Serviciul dat este aplicat în toate țările europene la punctele de interconectare.

▶️ Cum ne ajută?

„Odată cu aprobarea reglementărilor necesare se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre țara noastră, dar și spre Ucraina🇺🇦, inclusiv prin conducta trans-balcanică.

Mă bucur că după 3 ani de tergiversări și blocaje s-a reușit acest lucru. Republica Moldova se apropie de standardele europene🇪🇺. Mulțumesc tuturor pentru implicare și determinare”, a explicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că, la 11 ianuarie curent, Energocom a anunțat că a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD): „Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale. Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie”.

Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X