Benzina și motorina se scumpesc în continuare. Prețurile maxime stabilite pentru următoare zi și justificările ANRE

Autor: , in Actualitate / Economic / 16 ianuarie, 2023, 15:53

Carburanții se vor scumpi din nou, de la miezul nopții. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis o notă prin care anunță că au stabilit pentru ziua de marți, 17 ianuarie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa mâine cel mult 24 de lei și 20 de bani per litru, cu 17 bani mai mult decât în ultimele trei zile. De asemenea, un litru de motorină se scumpește cu 13 bani și va costa cel mult 23 de lei și 94 de bani.

Justificările ANRE:

„Ultimele majorări ale prețurilor la carburanți sunt din cauza creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022.

În același timp, statisticele publicate de către Globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, a argumentat ANRE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X