(FOTO) Primul monument din Spania dedicat lui Mihai Eminescu, inaugurat chiar de ziua poetului

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Social / 16 ianuarie, 2023, 08:00

În Rivas Vaciamadrid, localitate aflată la 20 de kilometri de Madrid, trăiesc 5.000 de români, adică 6% din populația orașului.

Asociația Hispano-română „Nuestras Costumbres” a inaugurat, duminică, 15 ianuarie, în Rivas Vaciamadrid, un oraș aflat în suburbia capitalei Madrid, „primul monument din Spania în onoarea lui Mihai Eminescu”, susțin reprezentanții organizației, citate de Libertatea.

Banca memorială este amplasată în fața Bibliotecii Federico Garcia Lorca din Piața Constituției a orașului și implică un portret al poetului și un citat bilingv, în română și spaniolă: „Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”.

E primul monument din Spania care îl omagiază pe poetul Mihai Eminescu”, a spus președintele Sorin Ciobanu.

Acesta a relatat că la eveniment au fost prezenți atât primărița orașului, Aida Castillejo, cât și Ministrul Plenipotențiar Valeriu Radulian, din partea Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Rivas Vaciamadrid este un oraș aflat în suburbia capitalei Spaniei, Madrid, la aproximativ 20 km distanță de centrul capitalei, cu o comunitate de aproximativ 5.000 de români, 6% din totalul populației.

Urmează secție în bibliotecă

Conform reprezentanților, Asociația „Nuestras Costumbres” este activă în Comunitatea Madrid din anul 2000 și a implementat mai multe proiecte care au promovat cultura română în rândul madrilenilor.

De la cultura gastronomică la dansurile și portul popular până la activitățile specifice de artizanat românesc, în cadrul sărbătorilor locale din cadrul Comunității Madrid și nu numai”, a adăugat Ciobanu.

El a mai spus că monumentul, realizat sub forma unei bănci a memoriei, e parte a unui proiect mai complex.

Astfel, se vor colecta cărți românești atât în Comunitatea Madrid, cât și în țară, iar cei care doresc să doneze cărți sunt așteptați până pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor.

Începând cu acest an ne stabilim ca obiectiv principal promovarea artiștilor români contemporani în Comunitatea Madrid, în special a artiștilor plastici și a scriitorilor”, a conchis Ciobanu.

Foto: libertatea.ro
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X