A spus că ar lupta pentru Ucraina. „Rambo al Rusiei”, cândva unul dintre preferații lui Putin, este considerat „agent străin”

Autor: , in Cultură/Media / Externe / 16 ianuarie, 2023, 19:44

Actorul rus Artur Smolianinov, care a fost vedeta unuia dintre filmele preferate ale președintelui Vladimir Putin, este acum clasificat drept „agent străin” și este cercetat penal, relatează CNN, citată de HotNews.ro.

Rolul lui Smolianinov din filmul „Deviataia Rota” (A 9-a Companie), un lungmetraj rusesc care a apărut în 2005 despre o unitate sovietică care a luat o poziție împotriva insurgenților afgani, l-a făcut foarte popular.

El a jucat rolul ultimului soldat rămas în viață în timpul unei bătălii din Afganistan, pe care forțele sovietice au ocupat-o timp de un deceniu. A fost descris adesea drept „Rambo al Rusiei”, o referire la filmele de acțiune din SUA cu Sylvester Stallone.

Smolianinov, considerat agent străin de Rusia după ce a spus ca ar lupta pentru Ucraina

Cu toate acestea, multe s-au schimbat de atunci. Smolianinov este în exil și, într-un interviu recent, a spus că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și să omoare soldați ruși. El a spus săptămâna trecută pentru Novaya Gazeta: „Nu simt decât ură față de oamenii de cealaltă parte (rusă) a liniei frontului. Și dacă aș fi acolo pe pământ, n-aș avea milă.”

El a spus că un fost coleg a plecat să lupte de partea rusă. „L-aș împușca? Fără niciun dubiu! Îmi păstrez opțiunile de a lupta pentru Ucraina? Absolut! Aceasta este singura variantă pentru mine. Și dacă ar fi să merg la acest război, aș lupta doar pentru Ucraina.”

Câteva zile mai târziu, Ministerul de Justiție al Rusiei l-a clasificat pe actor drept agent străin.

Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, a ordonat, de asemenea, deschiderea unui dosar penal împotriva lui Smolianinov.

Smolianinov a fost extrem de critic la adresa campaniei din Ucraina.

Führerul Rusiei se ascunde în buncăr

El a înregistrat recent o melodie din epoca sovietică – Temnaya Noch (Noapte întunecată) – cu versurile schimbate: „Ia uită-te, ocupantule, / Cum sunt maternități fără curent, / Cum stau copiii în adăposturi antiaeriene / Și cum sunt înecate cărțile / Noaptea rusească a ajuns la școli și spitale.”

Un alt vers face referire la „un buncăr, unde se ascunde un Führer, iar un bucătar chel îl hrănește pe Fuhrer dintr-o lingură”. Bucătarul este o trimitere la Evgeni Prigojin, care conduce compania militară privată Wagner și are contracte de catering la Kremlin.

Când a vorbit pentru prima dată împotriva războiului vara trecută, Smolianinov, care pe atunci se afla în Rusia, a spus unui intervievator că invazia a fost „o catastrofă, totul s-a prăbușit: cenuşă, fum, duhoare, lacrimi”.

În octombrie anul trecut, un tribunal districtual din Moscova l-a amendat pe Smolianinov cu 30.000 de ruble, pentru discreditare a forțelor armate ruse. În aceeași lună, a părăsit Rusia, iar acum se crede că se află în Letonia.

Smolianinov a povestit cum a trecut granița rusă în Norvegia. „Am trecut granița pe jos… Mergi doar 30 de metri și sunt oameni complet diferiți în fața ta”

Filmul „Deviataia Rota” a fost atât de popular încât Putin i-a întâmpinat pe actori, inclusiv pe Smolianinov, la reședința sa din afara Moscovei, în noiembrie 2005, unde a organizat o vizionare specială a filmului.

Kremlinul a spus că, după vizionarea filmului, Putin a discutat cu regizorul Fiodor Bondarciuk și cu actorii principali, inclusiv cu Smolianinov.

Agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat la acea vreme că Putin a declarat că filmul „îi ia sufletul, te cufund în film”.

„Filmul este foarte puternic, un lucru atât de serios despre război și despre oamenii care s-au găsit în condiții extreme în acest război și s-au arătat foarte demni”, a spus Putin la acea vreme.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X