Doi executori judecătorești au rămas fără licențe. Ministrul Justiției: Au încălcat în mod grosolan legislația, atribuțiile lor și nu au respectat hotărâri ale instanțelor de judecată

Autor: , in Actualitate / Justiție / 19 ianuarie, 2023, 11:16

Executorii judecătorești George Boțan și Nicolae Pașa au rămas fără licențe. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, joi, 19 ianuarie, explicând că cei doi „au încălcat în mod grosolan legislația, atribuțiile lor și nu au respectat hotărâri ale instanțelor de judecată”.

Litvinenco a menționat că a emis ordinele de retragere a licențelor și de încetare a activității a celor doi executori judecătorești, având la la bază deciziile colegiului disciplinar.

„Sper că deciziile date să fie un semnal clar că ilegalitățile și bătaia de joc față de oameni să fie oprite, iar persoanele cărora le-au fost delegate niște atribuții ale statului, cum ar fi executori judecătorești și alte profesii juridice, urmează să activeze doar în conformitate cu legea și cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, a comentat Litvinenco.

Nu este pentru prima dată când lui George i-a fost retrasă licența. Într-un material publicat de ZdG se menționează că în 2011, fiind acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank, executorul judecătoresc George Boţan era disponibilizat din sistem, printr-un ordin al ministrului Justiţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost restabilit. În 2015, un alt ministru al Justiţiei, Vladimir Grosu, semnează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acuzat de alte acţiuni ilegale. La scurt timp însă, din nou, judecătorii au suspendat ordinul ministrului, iar executorul şi-a putut continua activitatea. Curtea de Apel Chişinău, la începutul anului 2016, i-a retras din nou licenţa, însă punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiţie. Un complet de judecători, din care au făcut parte Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă controversat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Sternioală, magistrat la nunta căruia, din toamna anului 2014, participa şi George Boţan, au dispus, repetat, restabilirea licenţei executorului judecătoresc.

Din 2011, numele acestuia a fost implicat în mai multe dosare dubioase, deseori fiind acuzat că ar fi încălcat legea.

În februarie 2021, Gazeta de Chișinău a scris că executorul judecătoresc Nicolae Paşa a fost lipsit de licenţă la 4 decembrie 2020 de către Colegiul Disciplinar al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ). Aceasta însă nu l-a împiedicat pe Paşa să evacueze din casă, în plină iarnă, o familie din trei persoane: o bătrână cu dizabilităţi locomotorii, fiica sa, care este mamă celibatară, şi copilul ei în vârstă de 12 ani. În timp ce persoanele rămase pe drumuri se gândeau cu disperare la ziua de mâine, executorul Paşa lupta în instanţă cu Colegiul Disciplinar pentru licenţă.

Tot Gazeta de Chișinău a mai relatat că în 2014, Nicolae Paşa s-a ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave. Executorul a fost învinuit că a aplicat sechestru pe conturile unei firme debitoare şi pe marfa deţinută, câteva tone de peşte congelat, fără să ţină cont de valoarea mărfii. Astfel, suma sechestrului, care a pus firma în imposibilitatea de a activa, depăşea cu mult suma datorată de firmă.

În martie 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Nicolae Paşa la 6 ani şi 6 luni cu executare. Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa, însă Curtea Supremă de Justiţie a transmis dosarul la rejudecare. La 13 iulie 2018, Curtea de Apel Chişinău a pronunţat o altă sentinţă, prin care Nicolae Paşa a fost achitat. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia de achitare, o opinie separată având magistrata Elena Cobzac.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X