Igor Dodon are permisiunea de a părăsi teritoriul R. Moldova. În ce țară pleacă și care ar fi motivul

Autor: , in Actualitate / Politic / 19 ianuarie, 2023, 12:58

Fostului președinte Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete de acuzare, i s-a permis să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acesta urmează să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile (28 ianuarie-5 februarie). O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Igor Dodon va pleca în România, perioadă în care nu sunt planificate ședințe.

Nicolae Posturusu, avocatul lui Igor Dodon, susține că clientul său îl va însoți pe fiul mai mic pentru un curs de reabilitare post-COVID-19.

„Procurorul Codrean a spus că nu vede o problemă dacă sunt documentele în regulă, procurorul Iarmaliuc a spus că trebuie de chemat medicul, de-l interogat în instanță și în genere copii pot să plece cu procură cu altă persoană și a solicitat respingerea demersului. Instanța a acceptat și i-a permis domnului Dodon să plece din țară, dar situația e de așa natură că nici soția dumnealui nu are voie să plece din țară, dar solicitarea asta o va decide Iarmaliuc personal și de aceea vom vedea dacă i se va permite soției plecarea din țară în aceeași perioadă”, a declarat Nicolae Posturusu pentru Agora.

Procurorul Petru Iarmaliuc a precizat că au fost prezentate, anexă la cerere, niște înscrisuri, copii, extrase medicale care indicau asupra stării de sănătate a inculpatului Igor Dodon și a copilului său minor.

„La ședința de judecată a fost înaintată o cerere prin care s-a solicitat permisiunea ca Igor Dodon să părăsească teritoriul R. Moldova pentru perioada 28 ianuarie-5 februarie pentru a-l însoți pe fiul său minor, împreună cu soția sa – care la fel este învinuită de PA, pentru a beneficia de anumite servicii de tratament în România. (…) Au fost prezentate, anexă la cerere, niște înscrisuri, copii, extrase medicale care indicau asupra stării de sănătate a inculpatului Igor Dodon și a copilului său minor. Eu am indicat că aceste copii și înscrisuri nu sunt suficiente și e necesar de a verifica autenticitatea și veridicitatea datelor din aceste documente, prin audierea persoanei care le-a întocmit. Să se prezinte în ședința de judecată medicul și să spună de ce acesta nu poate urma tratamentul în R. Moldova. Acolo scrie „reabilitare” nu că starea de sănătatea a persoanei este gravă. Deci nu există circumstanțe excepționale personale ale învinuitului.

(…) Poate interacționa cu anumite persoane care sunt vizate în dosar, sau ar putea să întreprindă alte acțiuni de natură să împiedice bună desfășurarea a procesului penal. Chiar și acum, au înaintat iar o cerere de recuzare a completului de judecată. Avem deja a șase cerere de recuzare, adică șase ședințe de judecată nu au avut loc pe motiv de recuzare a judecătorilor, iar de patru ori au solicitat recuzarea procurorului”, a precizat Iarmaliuc pentru ZdG.

Igor Dodon este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X