Maia Sandu, întrebată despre aderarea R. Moldova la NATO: „Există o discuție serioasă; Dacă ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, trebuie să se întâmple printr-un proces democratic”

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 ianuarie, 2023, 14:54

Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Politico Europe că țara încă analizează următorul pas și dacă ar fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare“, a spus ea. “Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”,a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a respins orice percepție conform căreia demersul Moldovei de a-și consolida apărarea – fie prin creșterea propriei capacități militare, fie prin stabilirea unor relații mai strânse cu alți aliați – este provocator, afirmând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

„Republica Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova este cea care a pornit un război împotriva vecinilor săi (…)

Propaganda rusă a reușit să convingă o parte a populației că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Maia Sandu.

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, susține că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X