Fostul premier britanic Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză în Ucraina: „Îi veți scoate pe ruși din țara voastră”

Autor: , in Actualitate / Externe / 23 ianuarie, 2023, 09:17

Fostul premier britanic Boris Johnson şi-a făcut duminică, 22 ianuarie, o apariţie surpriză în Ucraina, unde a îndemnat Occidentul să ofere acestei ţări toate „instrumentele” de care are nevoie pentru a câştiga războiul împotriva Rusiei.

Johnson a venit la Kiev în timp ce se confruntă în ţara sa cu întrebări legate de finanţele sale personale, după ce presa britanică a dezvăluit că preşedintele postului BBC, Richard Sharp, l-a ajutat să obţină garanţii pentru un credit de aproape 800.000 de lire sterline cu numai câteva săptămâni înainte ca fostul premier, atunci încă în funcţie, să-l recomande pentru funcţia de conducere la acest post.

Într-o declaraţie transmisă din Ucraina, de unde au fost difuzate fotografii cu el din localitatea Borodianka din apropiere de Kiev, Johnson afirmă că a venit în această ţară la invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Suferinţa poporului ucrainean a durat prea mult. Singura cale de a termina acest război este ca Ucraina să învingă – şi să învingă cât mai repede posibil. Este momentul să ne implicăm mai mult şi le dăm ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a duce sarcina la capăt”, a indicat fostul premier conservator britanic, citat de Agerpres.

„Cu cât (preşedintele rus Vladimir) Putin eşuează mai repede, cu atât va fi mai bine pentru lumea întreagă (…) Veți câștiga și îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, dar vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți”, a adăugat Johnson.

În acest timp, succesorul său la conducerea executivului de la Londra, Rishi Sunak, a transmis că susţine vizita lui Johnson la Kiev, răspunzând astfel opiniilor că această vizită i-ar putea submina autoritatea.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie anul trecut, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, remarcându-se de atunci prin susţinerea fermă faţă de Kiev, mai ales prin ajutorul militar oferit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X