Prețul pentru un litru de benzină trece pragul de 25 de lei. Tarifele afișate de ANRE și cum argumentează scumpirile la carburanți

Autor: , in Actualitate / Economic / 23 ianuarie, 2023, 12:26

Prețurile la carburanți continuă să crească Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, stabilite pentru ziua de marți, 24 ianuarie.

Potrivit noilor tarife, benzina A95 va costa mâine cel mult 25 de lei și 2 bănuți per litru, cu 22 de bani mai mult decât în ultimele trei zile.

Totodată, un litru de motorină se scumpește cu 17 bani și va costa cel mult 24 de lei și 69 de bani.

„Atestăm în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

Pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina”, a argumentat ANRE.

Prin urmare, potrivit ANRE, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X