Autoritățile au sistat activitatea Danube Oil Company, compania care deține silozurile de la portul Giurgiulești cuprinse de foc

Autor: , in Actualitate / Social / 24 ianuarie, 2023, 10:39

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de marți, 24 ianuarie, a activității „Danube Oil Company”, până la remedierea încălcărilor depistate. Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare. Între timp, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din sudul țării continuă misiunea de lichidare a incendiului în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Autoritățile de resort au raportat rezultatele controalelor efectuate și încălcările depistate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

Pompierii din sudul țării continuă misiunea de lichidare a incendiului

Marți, 24 ianuarie, angajații IGSU din sudul țării continuă misiunea de lichidare a incendiului în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

„Pe parcursul ultimelor 24 de ore la fața locului s-a aflat un post de salvatori și pompieri care a intervenit pentru lucrări de lichidare a consecințelor incendiului. Tehnica grea, dar și echipa specializată a pompierilor a fost antrenată pentru asigurarea securității antiincendiare în zona afectată de incendiu. În urma acțiunilor întreprinse de angajații IGSU au fost eliminate riscurile pentru infrastructura din zonă. În prezent, nu există pericol pentru oameni sau obiectivele economice din Portul Internațional Liber Giurgiulești, dar și din nemijlocita apropiere a acestuia”, a anunțat IGSU.

Pompierii vor asigura în continuare toate procesele necesare pentru lichidarea finală a incendiului.

Menționăm că, la data de 20 ianuarie 2023, angajații IGSU au fost alertați din nou la Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce un alt rezervor (nr.2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc. Astfel, pe parcursul a patru zile pompierii au întreprins acțiuni în vederea localizării și lichidării incendiului, dar și asigurării securității antiincendiară în preajma rezervoarelor din zona afectată de incendiu.

Amintim că un incident similar a avut loc pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X