De la 7.500 de dolari per persoană. Încă un bărbat din grupul care organiza migrația ilegală a cetățenilor ucraineni spre UE cu tranzit prin R. Moldova, reținut

Autor: , in Actualitate / Social / 24 ianuarie, 2023, 09:27

Oamenii legii au anunțat marți, 24 ianuarie, că au documentat și destructurat un grup infracțional, care transporta ilegal cetățeni ucraineni în Republica Moldova, prin diferite modalități, ca ulterior să ajungă în țările UE, contra unor sume impunătoare de bani, începând de la 7.500 de dolari per persoană.

„În perioada lunii februarie 2022 și până în prezent, suspecții aflându-se în Republica Moldova cât și Ucraina, fiind membrii unui grup criminal organizat, în prealabil împărțind rolurile, în urma organizării migrației ilegale din Ucraina în spațiul Uniunii Europene a cetățenilor ucraineni, au creat o schemă infracțională, bine organizată, folosind statul Republica Moldova ca zonă de tranzit, au creat condiții în vederea organizării, transportării și intrării cetățenilor străini în Uniunea Europeană.

Aceștia nu sunt nici cetățeni, nici rezidenți ai acestui stat, având un profit de cel puțin 7.500 de dolari per persoană”, a precizat Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Poliția a relatat că bărbații care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și duși într-o locație comună, în apropierea râului Nistru. Ulterior, erau urcați într-o barcă împreună cu un membru al grupului și traversau ilegal râul, ajungând pe teritoriul Republicii Moldova.

„Aici, migranții erau preluați de alți complici, fiind transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat, apoi direcționați spre țările Uniunii Europene”, a mai spus IGP.

Urmare a acțiunilor desfășurate anterior, în urma cărora au fost reținuți șapte membri ai grupului, ofițerii de investigație au identificat și reținut încă un membru al grupului. Bărbatul de 40 de ani este moldovean ce locuia pe teritoriul Ucrainei având și cetățenia acestui stat, ultimul având rolul de organizator. El identifica bărbați ucraineni ce intenționau ilegal să părăsească hotarele Ucrainei, ulterior coordona organizarea transportării migranților cu barca peste rîul Nistru în Republica Moldova.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru organizarea migraţiei ilegale săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminal.

În prezent au fost reținute opt persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X