Rezultatul perchezițiilor în nordul, centrul și sudul țării: 26 de cauze penale pornite pe cinci capete de acuzare și prejudicii de milioane de lei. Sunt vizate 36 de persoane

Autor: , in Actualitate / Social / 24 ianuarie, 2023, 15:55

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții marți, 24 ianuarie, la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

UPDATE: În urma a 68 de percheziții, au fost ridicați peste 350.000 de lei, 10.000 de euro și 2.000 de dolari, dar și 13 telefoane, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme care erau deținute ilegal. Totodată, șase persoane au fost reținute, altele șase persoane sunt cercetate la libertate și 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pe componentele infracțiunii, inclusiv abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

„Au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a fondurilor din proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate în conturile angajaților AIPA și prin intermediul persoanelor interpuse – ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare.

Un alt episod important cu un prejudiciu deja stabilit de 3.5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiu teritorial al AIPA, contrar limitelor – au fost oferite subvenții eludând prevederile legale.

Într-un alt oficiu teritorial am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100.000 de lei, care reprezintă 10 la sută dintr-un contract de subvenționare. Acesta s-a petrecut în sudul țării”, a declarat directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu.

Potrivit șefului CNA, în cadrul măsurilor speciale de investigație au fost depistați actori care au fost implicați în această schemă: funcționari AIPA și diverși reprezentanți ai societăților comerciale și reprezentanți ai Asociațiilor Obștești.

„Printre beneficiari se numără și primari care acționează în calitate de beneficiari efectivi ai respectivelor întreprinderi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe persoane interpuse.

De percheziții au fost vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat, administratori de SRL, administratori SA, primari și persoane terțe. Localitățile unde au avut loc perchezițiile sunt Glodeni, Bălți, Sîngerei, Comrat, Chișinău, Rîșcani, Fălești și Drochia”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Știrea inițială:

„Efectuăm acțiuni de urmărire penală în nordul, centrul și sudul țării, în dosare care vizează acordarea ilegală de subvenții în agricultură”, a precizat ofițera de presă a CNA, Angela Starinschi,

Potrivit reprezentanților CNA, la această oră au loc percheziții la persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

Vom reveni cu detalii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X