Dosarul denumit ,,deputații transfugi”, clasat după trei ani de investigație. Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru îmbogățire ilicită

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 ianuarie, 2023, 12:26

Urmărirea penală în cadrul cauzei penale „deputații transfugi”, pornită la 28 octombrie 2019, a fost clasată.

La prezenta cauză penală au fost conexate 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție în pentru coruperea pasivă și coruperea activă, privind pretinsele acțiuni ilicite ale 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care, potrivit unui denunțător, au transmis și primit sume cuprinse între 200.000 de euro și 300.000 de euro, în perioada noiembrie – decembrie 2015, pentru ca să părăsească Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat (PDM).

„Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții sus nominalizați nu au recunoscut vinovăția, negând comiterea faptelor prejudecabile incriminate.

Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei din Formațiunea Partidului Comuniștilor, Elena Bondarenco, făcute publice încă în anul 2016, care nu au fost posibil de confirmat prin alte probe. Mai mult ca atât, martora în cauză a decedat la 4 iulie 2022”, a precizat Procuratura Anticorupție.

La 29 decembrie 2022, în rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune.

Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați.

În martie 2022, sechestre de aproximativ 7 milioane de lei au fost aplicate în cadrul dosarelor de îmbogățirea ilicită a ex-deputaților transfugi:

– 5 bunuri imobile, în valoare totală de 6.562.006 de lei, ce aparțin la 3 ex-deputați;

– mijloace bănești în numerar în valoare totală de 358.047 de lei, ridicați în rezultatul perchezițiilor efectuate la 4 ex-deputați.

La începutul lunii februarie 2022, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție, pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

Cele 13 persoane bănuite de îmbogățire ilicită sunt ex-deputații comuniști care în luna decembrie 2015 au părăsit Partidul Comuniștilor (PCRM), apoi au creat o platformă social-democrată, platformă care a aderat atunci, la scurt timp, în Parlament, la Partidul Democrat din R. Moldova (PDM).

Cei 14 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache.
13 dintre cei 14 foști deputați sunt cercetați acum pentru îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X