Nicolae Botgros a împlinit astăzi 70 de ani. Videoclipul care redă viața maestrului

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Social / 25 ianuarie, 2023, 08:51

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 70 de ani.

Alese urări de bine și de viață lungă adresăm, astăzi, Domnului Nicolae Botgros, cel cu care Dumnezeu a binecuvântat cultura neamului românesc, acum 70 de ani!

Orice cuvinte aș spune, sunt insuficient de vocale.

Doar aplauze! Multe, calde, energizante, pline de viață și recunoștință…

Să ne trăiți ani buni și sănătoși, maestre, sinceri și curați ca acest drum spre casă, reconstituit din povestea vieții de artist!”, este mesajul transmis de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Videoclipul care redă viața maestrului:

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi din raionul Cahul, într-o familie de lăutari.

Tatăl său a fost lăutarul Dumitru Botgros. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, lui Nicolae revenindu-i toba.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii.

Mai târziu, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. A activat apoi în „Joc”. În 1973 s-a mutat la Chișinău și a devenit violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat de către interpretul Nicolae Sulac, dirijor fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.

În activitatea solo, a înregistrat 2 albume, dar a colaborat la sute de materiale muzicale înregistrate cu interpreți de muzică populară, precum Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. etc.

În 2014, Botgros a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria B – „Muzică”, în calitatea sa de director artistic și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”.

Pe 29 martie 2021, a fost decorat, alături de alte personalități, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, de către președintele României, Klaus Iohannis.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X