(DOC) Sala de presă a Parlamentului va putea fi utilizată doar de către demnitarii de rang înalt ai țării.

Autor: , in Actualitate / Politic / 26 ianuarie, 2023, 08:42

Sala de presă a Parlamentului va putea fi utilizată doar de către demnitarii de rang înalt ai țării, precum și de membrii delegațiilor străine. O dispoziție în acest sens a fost semnată, pe 25 ianuarie, de către președintele Parlamentului Igor Grosu. Documentul, care ar fi unul de circulație internă, a fost scurs pe canalele anonime de Telegram. Socialiștii, dar și Partidul „Congresul Civic”, au criticat noua schimbare.

Potrivit documentului, în sala de presă vor avea acces doar demnitarii de rang înalt ai țării. Printre aceștia se numără: președintele Parlamentului, deputații, secretarul general al Parlamentului, președintele R. Moldova, prim-ministrul, membrii Guvernului și delegațiile străine.

Rezervarea sălii pentru conferințe se va face cu cel puțin două ore înainte de eveniment.

Reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului au confirmat autenticitatea documentului, precizând că acesta era unul intern.

Deputata socialistă Adela Răileanu susține că hotărârea are menirea de a face opoziția mai puțin vizibilă.

„Vor continua să obstrucționeze forțele de opoziție, care contribuie la erodarea încrederii în acest regim antidemocratic. Așa se va întâmpla în Parlament, unde președintele Igor Grosu a dispus să li se interzică cetățenilor de rând, activiștilor civici, reprezentanților ONG-urilor să participe la conferințe de presă, în incinta Parlamentului. O nouă mostră de dictatură parlamentară, marca PAS. Când ei erau în opoziție, au adus în sala de presă a Parlamentului pe cine au dorit ei. Și nu a încercat nimeni să-i lezeze în dreptul lor de a se exprima liber. Au fost și fermieri, și ONG-iști, și experți, și protestatari alături de deputații PAS la conferințe de presă”, a comentat deputata PSRM.

Partidul Congresul Civic a calificat acțiunea ca o tentativă de a priva de dreptul la exprimare opoziția extra-parlamentară.

„Cetățenii Republicii Moldova, reprezentanți ai opoziției neparlamentare, sunt acum privați de dreptul de a-și exprima opinia cu privire la inițiativele legislative ale partidului de guvernământ. După ce reprezentanții opoziției, în special Mark Tkaciuc, au luat cuvântul în clădirea parlamentului, șeful PAS, Igor Grosu, a restricționat accesul opoziției la tribună pentru a vorbi cu presa”, se arată într-o declarație oficială a formațiunii.

Vedeți mai jos dispoziția semnată de președintele Parlamentului:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X