„Prințul întunericului”, aliat al lui Putin, primul interviu după ce a fost eliberat într-un schimb de prizonieri cu Ucraina

Autor: , in Actualitate / Externe / 26 ianuarie, 2023, 16:31

Viktor Medvedciuk, supranumit de Kiev „prințul întunericului” și aliat al președintelui rus Vladimir Putin, care a fost arestat în Ucraina pentru spionaj în favoarea Rusiei, fiind reținut  în timp ce încerca să ajungă în secret în regiunea transnistreană, apoi eliberat într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, a vorbit într-un interviu pentru un post rusesc despre eliberarea sa. El a spus că s-a îndoit până în ultima clipă că va fi pus în libertate.

Pe de o parte, voiam să cred și credeam că schimbul de prizonieri va avea loc. Pe de altă parte, m-am îndoit până la capăt că se va întâmpla. Iar apoi am aflat că acest schimb va avea loc a doua zi și pe 21 septembrie am fost transferat cu un avion în Polonia. Am stat între 12 și 14 ore în avion. Am văzut că încă se duc negocieri”, a declarat Viktor Medvedciuk într-un interviu pentru Russian.

Aliatul lui Putin a mai relatat că a fost însoțit de membri ai serviciilor speciale ucrainene, care au purtat în continuu negocieri. Din discuțiile lor, a tras concluzia că nu totul decurgea în favoarea schimbului.

Și aceste îndoieli au fost în zadar, așa cum s-a dovedit mai târziu. Am înțeles clar că acest schimb va avea loc atunci când am fost transportat cu avionul din Polonia la Ankara (Turcia). Acolo am coborât deja (n.r: din avion), am văzut avionul rusesc și mi-am dat seama că acest schimb chiar va avea loc”, a conchis Medvedciuk.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, este un politician pro-Kremlin. El a primit la Kiev porecla de „Prinţul întunericului”, deoarece acţiona mereu din umbră. Acesta a fost arestat în Ucraina în aprilie 2022, în urma unei acțiuni a serviciilor secrete ucrainene.

Medvedciuk fugise din arestul la domiciliu cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. El fusese acuzat de înaltă trădare și transmitere de informații secrete către Rusia. Apoi, a fost eliberat într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, Rusia punând în libertate mai mulți luptători ucraineni de la combinatul Azovstal din Mariupol.

În ianuarie 2023, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că în baza informaţiilor transmise de serviciile secrete a decis să anuleze cetăţenia ucraineană pentru patru deputaţi, între care Viktor Medvedciuk, om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pe care Kievul îl arestase şi pe care l-a predat Moscovei în cadrul unui schimb de prizonieri.

Medvedciuk este considerat un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, pe care Medvedciuk l-a numit „un prieten personal”. Putin este nașul fiicei mai mici a lui Medvedciuk.

În 2008, revista ucraineană Focus a estimat averea lui Medvedciuk la 460 de milioane de dolari. Investițiile sale au inclus energie, resurse și mass-media.

La 13 martie 2022, presa ucraineană a raportat că Medvedciuk avea în posesia sa o replică a unei mașini restaurante Pullman. Se presupune că acest vagon fusese un cadou de ziua soției sale Oksana Marchenko.

Iahtul de 93 de metri al lui Medvedciuk, de 200 de milioane de dolari, Royal Romance, a fost confiscat în portul croat Rijeka în martie 2022.

Medvedciuk a fost căsătorit de trei ori. El este divorțat de Marina Lebedeva și Natalya Gavrilyuk. În prezent este căsătorit cu Oksana Marchenko, o cunoscută prezentatoare TV din Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X