Sechestre pe bunuri de 26 de milioane de lei. PA anunță că a finalizat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice

Autor: , in Actualitate / Justiție / 26 ianuarie, 2023, 13:22

Procuratura Anticorupție a anunțat că la 25 ianuarie a finalizat urmărirea penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda Bancară” în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

„În rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei, valoarea acestuia fiind acoperită prin sechestrele aplicate”, a precizat Procuratura.

În continuare, partea apărării urmează să facă cunoștință cu materialele cauzei penale materializate în 76 volume precum și cu informațiile electronice.

„Faptele incriminate constituie activități realizate de către un grup de persoane în toamna anului 2014. Utilizând acte fictive și informații false, persoanele au determinat încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă. În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 de milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia. Circa 6 milioane de lei au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 de milioane de lei. În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri”, a anunțat anterior Procuratura.

În legătură cu acuzațiile oficiale aduse lui Vladimir Andronachi, în noiembrie 2022, Procuratura Anticorupție a precizat că a identificat și aplicat, cu suportul ARBI a CNA, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 de milioane de lei, inclusiv bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii, și mijloace bănești. Aceasta constituie echivalentul prejudiciului cauzat prin acțiunile incriminate învinuitului și altor persoane în episodul investigat în cadrul cauzei penale Frauda Bancară.

Vladimir Andronachi a pledat nevinovat.

Tangența la cazul lui Vladimir Plahotniuc și alte persoane

„O parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022”, este informația comunică de Procuratură în noiembrie 2022.

Anterior, în luna martie a anului 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată.

Vladimir Andronachi a fost plasat, pe 2 noiembrie 2022, în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X