(DOC) APCE a adoptat unanim rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor R. Moldova în cadrul procesului de monitorizare

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 ianuarie, 2023, 08:05

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat unanim, joi seara, 26 ianuarie, rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare.

Cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când R. Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În lipsa oricăror amendamente, fapt ce denotă calitatea excelentă a raportului, această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat”, a comentat vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi.

El a subliniat că progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană.

Republica Moldova reușește!”, a conchis Popșoi.

Acest raport a încercat să ofere o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor politice majore de la ultimul raport de monitorizare adoptat de Adunare. Republica Moldova a pornit într-un drum ambiţios, şi dificil. Restabilirea statului de drept, și în special a unei justiții independente, este o acțiune uriașă într-o ţară caracterizată prin „captură de stat”.

Cu o majoritate parlamentară stabilă și confortabilă, autoritățile au intrat într-o cursă contra cronometru pentru revizuirea conducerii instituţiilor statului şi a justiţiei şi să inițieze un proces de reforme profunde, în special pentru restabilirea independenței justiției, suprimarea schemelor criminale care alimentează „capturarea statului” și restabilirea încrederii în instituțiile statului”, este menționat în raport.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X