Ce pedeapsă a primit o moldoveancă acuzată că a mutilat zeci de femei. S-a dat drept chirurg estetician. Decizia instanței din România
O absolventă de medicină din Republica Moldova, ajunsă medicul estetician al mai multor persoane în România, pe numele căreia apoi au fost depuse plângeri penale, a primit recent primul verdict în instanță. „Dr. Lana”, așa cum era cunoscută femeia, a fost acuzată că a mutilat zeci de femei.
Judecătoria Sectorului 2 a condamnat-o pe Svetlana Mereuță la un an și șase luni de închisoare sub supraveghere „pentru săvârşirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activității în formă continuată”, scrie presa din România.
Decizia primei instanțe nu este definitivă.
Posesoare a unei diplome de medic stomatolog și a unei specializări în cosmetologie estetică în Republica Moldova, Svetlana Mereuță a fost reclamată după efectuarea mai multor intervenții de microchirurgie estetică, pentru care nu avea autorizație de practică în România din partea Colegiului Medicilor.
Svetlana Serghei și-a desfășurat activitatea pe raza Bucureștiului, la două adrese din sectorul 1 și la o adresă din sectorul 2.
Printre intervențiile efectuate de aceasta se pot enumera injectările cu acid hialuronic, injectările cu botox, fox eyes, proceduri cu fire COG, PDO, procedurii de tip Jaw Line pentru remodelarea feței, etc, iar pentru efectuarea intervențiilor estetice, inculpata a utilizat anestezice injectabile.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 18 noiembrie 2019 – 4 decembrie 2020, Svetlana a efectuat intervenții chirurgicale estetice minim invazive asupra a 52 de persoane, dintre care 37 au spus, ulterior, că au fost induse în eroare și s-au constituit parte civilă în procesul penal.
Procurorii au mai reținut că „Dr. Lana” a încasat cash între 150 și 1.000 de euro pentru intervențiile pe care le-a realiza în diverse apartamente transformate în clinici.
Cei doi soți au fost acuzați că au înșelat 37 de femei cu suma totală de aproximativ 10.000 de euro și au fost trimiși în judecată sub următoarele acuzații:
– „Dr. Lana” pentru exercitarea fără drept a unei profesii și înșelăciune în formă continuată – 37 de acte materiale.
– Eugen Mereuță pentru complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii și la înșelăciune, în tot atâtea cazuri probate de procurori.
Cei doi soți au reușit să scape de acuzațiile de înșelăciune, deoarece a intervenit împăcarea părților. Au fost condamnați însă pentru practicarea profesiei de medic fără drept în România. Svetlana Mereuță a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și va rămâne timp de 3 ani sub supraveghere judiciară. A primit și o pedeapsă complementară prin care, tot 3 ani, nu are voie să exercite profesia de medic, scrie Libertatea.
În plus, ea va trebui să desfășoare 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Soțul, în schimb, a primit o pedeapsă privativă de libertatea cu executare – 1 an. La care se adaugă un rest de 924 de zile de închisoare rămas după eliberarea condiționată dintr-un alt dosar. În total, trei ani și jumătate de închisoare în regim de detenție.
Cazul „Dr Lana” a fost mediatizat după ce mai multe cliente și-au prezentat experiențele pe o pagină de Facebook intitulată „Mi-a distrus fața «dr.» Lana”. Poliția a reacționat și a reținut-o pe Svetlana Mereuță alături de soțul său, Eugen Mereuță, care, potrivit anchetatorilor, era cel care achiziționa substanțele și materialele folosite în cadrul intervențiilor. Pe rețelele de socializare își găsea clienții și Svetlana Mereuță, conform rechizitoriului prin care procurorii au trimis-o în judecată, în 2021.
„Pentru a atrage cât mai multe cliente și pentru a le induce în eroare cu privire la calitatea sa de medic, inculpata a utilizat platformele online, respectiv Facebook și Instagram, unde s-a promovat ca Dr. Lana. Aceasta a solicitat programările doar prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă, respectiv Whatsapp, Facebook Messenger, Viber, evitând convorbirile telefonice ce ar fi putut fi înregistrate. Aceasta s-a prezentat pacientelor ca medic, iar pe rețelele de socializare a menționat denumirea de medic specialist intervenții minim invazive, inducând, astfel, în eroare pacientele cu privire la dreptul de liberă practică al acesteia pe teritoriul României și crescând gradul de încredere al acestora”, se arată în rechizitoriu.
Comentarii