„Nu-i este cunoscut pacientul și ar fi aplicat ștampila la rugămintea unei colege; Procedurile nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare”. PA solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 27 ianuarie, 2023, 08:53

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a înaintat joi, 26 Ianuarie, un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), privind înlocuirea măsurii preventive în privința postului președinte Igor Dodon, cercetat în mai multe dosare penale. În legătură cu solicitarea de a merge în România pentru tratamentul fiului său, fostul președinte, care nu poate părăsi țara fără acordul instanței, Procuratura Anticorupție a venit cu mai multe detalii, precizând că medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege. Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul. Totodată, el a menționat că procedurile nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare.

În privința lui Igor Dodon, procurorii solicită înlocuirea măsurii – obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.

La 19 ianuarie 2023, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului său.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în acest sens a fost anexat un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023. În ședința de judecată, procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări”, a anunțat Procuratura Anticorupție.

La acest subiect: „Nimic sfânt”. Dodon acuză procurorii că ar fi „terorizat” și ar fi „amenințat cu dosare și testul la poligraf” medicii fiului său

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

Igor Dodon este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X