Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Maia Sandu: Și astăzi, ca și 80 de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 27 ianuarie, 2023, 15:12

27 ianuarie 2023, Ziua de comemorare a celor șase milioane de victime ale Holocaustului capătă nuanțe și mai tragice, și mai întunecate, și mai îngrijorătoare, a spus președinta Maia Sandu, subliniind că și astăzi, ca și optzeci de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile. Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că ziua de astăzi este una tristă în toată lumea, o zi de doliu care vine să aducă aminte de o pagină neagră din istoria omenirii.

Cum au fost posibile acele grozăvii în plin secol 20? Ce mișcări, ce disfuncționalități ale unor sisteme de guvernare duc la apariția și justificarea unor asemenea atrocități? Ce instrumente de manipulare a conștiințelor au dat asemenea roade malefice?

Peste 300 de mii de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri și-au pierdut viața în regiunea noastră, în timpul Holocaustului. Sunt sute de mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute.

Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii. Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi, găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost acei 500 de oameni? Cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului, pentru a scoate adevărul din gropile de var?

Unde am închis ochii noi ca oameni, ca umanitate? Unde am întors privirea, unde ne-am prefăcut că nu observăm? Indiferența legitimează crima. Privirea întoarsă îi dă răului libertatea de acțiune”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a atras atenția că, astăzi este imperativ necesar ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât minciunii, dezinformării, instigării la ură, iar lecțiile trecutului trebuie învățate.

„Și astăzi, ca și optzeci de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile. Oameni care, dintr-un ciudat și fals instinct al autoconservării, din cauza unui soi de surzenie socială, preferă să creadă că nimic nu s-a întâmplat atunci – că nimic nu se întâmplă acum.

Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată.

Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului. Astăzi este imperativ necesar ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât minciunii, dezinformării, instigării la ură.

Să punem stavilă valului de ură și manipulare. Să identificăm și să eradicăm extremismul atunci când apare, să nu-l lăsăm să-și extindă tentaculele. Suntem obligați să nu rămânem tăcuți! Vocea fiecăruia dintre noi are puterea de a reduce la tăcere trompetele zgomotoase ale minciunii și negării.

Fie veșnică amintirea victimelor în inimile noastre. Pace nouă tuturor!”, a conchis președinta Maia Sandu.

În acest an, instituțiile din R. Moldova s-au alăturat campaniei globale #WeRemember de combatere a antisemitismului, intoleranței și xenofobiei. Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova va fi proiectat simbolul campaniei, care cheamă societatea să nu permită xenofobiei și urii să prindă rădăcini în țara noastră. Lecțiile trecutului trebuie învățate.

„Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale. Asumarea acestui trecut dramatic și rușinos pentru noi ca omenire este o obligație morală. Este important ca trăirile și amintirile acestor oameni să fie cunoscute și consemnate, să le transmitem generațiilor prezente și viitoare o lecție de respect pentru viața fiecărui om”, a transmis prim-ministra Natalia Gavrilița.

Holocaust este termenul care reprezintă cel mai mare masacru din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Între victime, s-au numărat 1,5 milioane de copii⁠.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X