(VIDEO) Reacția lui Vlad Filat după ce a câștigat la CEDO: „Am fost judecat în cadrul unui proces nedrept în care eu nu am avut posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăția”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 31 ianuarie, 2023, 15:54

Fostul premier susține că de șapte ani și patru luni așteaptă decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, spunând că a fost judecat în cadrul unui „proces nedrept în care eu nu am avut posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăția”. El acuză că „acea condamnare care a fost dictată prin hotărârea instanțelor de judecată aflate cu statut captiv”. Declarațiile au fost făcute marți, 31 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) s-a pronunțat în privința plângerii sale. El a mai spus că s-a aflat în detenție în condiții inumane și degradante timp de 50 de luni, după care a urmat pedeapsa condiționată.

„Eu unul aștept acest moment de șapte ani și patru luni. Atât a trecut din momentul în care a avut loc acel complot, dacă doriți, pe data de 15 octombrie 2015. Perioadă precedară de un așa-numit proces penal. Aici sunt obligat să fac niște mențiuni, pentru că se vorbește mult, dar fără a oferi date exacte. Or, în cazul meu întreg procesul de judecată până la condamnare a durat exact opt luni de zile. Nu șapte ani, nu opt ani, cum sunt în alte cazuri, ci exact opt luni de zile: reținere, arestare și tot așa-numit proces de judecată, care dus la o condamnare pe care eu am considerat-o dintotdeauna nedreaptă, având la bază un proces inechitabil, cu încălcarea unui dintre cele mai importante principii, care vizează un proces echitabil ce ține de publicitatea ședințelor de judecată”, a declarat Vlad Filat într-o conferință de presă la IPN.

Vlad Filat susține că ședințele „secrete” au dus la încălcarea mai multor drepturi și libertăți fundamentale ale omului.

„Au urmat multe acțiuni și situații. Dincolo de sentimentul pe care l-am avut și mesajul care l-am transmis tot timpul, că am fost judecat în cadrul unui proces nedrept în care eu nu am avut posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăția, acea condamnare care a fost dictată prin hotărârea instanțelor de judecată aflate cu statut captiv, așa cum au vorbit toți și a fost statuat prin hotărârea Parlamentului din 2019, eu am executat acea condamnare. Acea condamnare nedreaptă eu am executat-o. Am fost în acea situație de detenție, în condiții inumane și degradante timp de 50 de luni. După care a urmat pedeapsa condiționată. Ca într-un final, pedeapsa stabilită prin sentință să fie executată integral”, a mai spus fostul premier.

Citește și: (DOC) Ex-premierul Vlad Filat a câștigat la CEDO. Statul, obligat să-i achite 7.500 de euro, cu titlu de prejudiciu moral

În cadrul conferinței de presă, Vlad Filat a atras atenția că, atunci când vorbești despre faptul că ai justiție capturată, trebuie să spui foarte clar cine a capturat această justiție. El consideră că există mai multe situații care descalifică actuala guvernare.

„S-a vorbit foarte mult despre perioada guvernării oligarhice și despre caracterul captiv al statului, în primul rând al sistemului judecătoresc, sistemului Procuraturii. Din păcate, doar s-a vorbit. Toate au rămas la nivel de discuții, în pofida acelei hotărâri a Parlamentului din 2019 care presupunea să fie întreprinse acțiuni concrete (…) Atunci când vorbești despre faptul că ai justiție capturată, trebuie să spui foarte clar cine a capturat această justiție. Parcă avem un răspuns – Vlad Plahotniuc, care este fugar, și coaliția lui. Mai departe trebuie să spui foarte clar prin cine a capturat justiția, procuratura, alte instituții de drept. Răspunsul este la suprafață – prin intermediul procurorilor. Nu am să spun toți procurorii. Și chiar vreau să spun, cât de straniu ar suna, dar sunt și în Republica Moldova procurori cu pregătirea necesară și care își fac meseria. Dar nu acei la care se referă unii dintre cei care au venit acum în conducerea Procuraturii. Și dacă anumiți procurori au servit și au fost instrumente în capturarea justiției, ce se întâmplă cu acei procurori? Vreau să vă spun că marea lor majoritatea sunt bine-mersi în funcții, unii chiar promovați în funcții de conducere”, a opinat Vlad Filat, adăugând că și unii judecătorilor care au adoptat decizii care au dus la declararea captivității justiției sunt încă în funcții, precizând că nu se referă strict la cazul său, dar la general.

„Cel mai important lucru în această situație este de a menționa că au fost și victime. Dacă despre cine a capturat, prin cine a fost capturată justiția, a vorbit și se vorbește, chiar dacă fără rezultat, dar uitați-vă că despre oamenii care au avut de suferit în urma acelei situații din justiție nu s-a vorbit și nu se vorbește deloc. Or, dacă nu au existat victime în urma activității acelui sistem captiv al justiției, ce fel de justiție capturată am avut? Dacă nu au existat decizii luate la comandă politică și se presupune că au fost legale, ce fel de justiție capturată a fost? (…) Nu există nicio persoană reabilitată victimă a acelei justiții selective, politizate. Acestor persoane trebuia să le fie oferită posibilitatea legală, printr-o normă specială, să-și demonstreze nevinovăția în cadrul unor procese echitabile”, a conchis fostul premier.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a admis parțial marți, 31 ianuarie, plângerea lui Vlad Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil, în dosarul penal din 2016, în care fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. El fusese reținut după denunțul lui Ilan Șor, numele căruia figurează în dosarul denumit generic Furtul miliardului. Astfel, statul trebuie să-i plătească 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X