Liderul unui partid din R. Moldova, anchetat pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 februarie, 2023, 12:03

Liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, este investigat penal, alături de alte persoane, într-un dosar privind propaganda războiului. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Alexandr Kalinin sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina. De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

Kalinin apare în imagini în uniformă militară, înarmat și cu însemnele Uniunii Sovietice sau simbolurile războiului lansat de Rusia în Ucraina, printre care litera „Z” văzută pe tancurile, vehiculele militare sau uniformele armatei ruse care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

În unul dintre video-uri, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

Confirmând că anchetează acțiunile lui Kalinin, procurorii au spus că dosarul a fost pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul Penal, dar nu au oferit mai multe detalii și nu au dezvăluit cine sunt celelalte persoane investigate împreună cu politicianul pro-rus, invocând confidențialitatea anchetei.

Articolul 140. Propaganda războiului: Propaganda războiului, răspândirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvârşite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 1.500 unităţi convenţionale (75.000 de lei) sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Articolul 346. Instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată:
Instigarea la ură sau violență, manifestată prin îndemnuri publice, diseminare a informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, împotriva unei categorii de persoane pe motive de prejudecată se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 600 unități convenționale (25.000-30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

Europa Liberă a încercat să-l contacteze pe Alexandr Kalinin, dar acesta nu a răspuns la apelurile telefonice. Site-ul formațiunii și adresa de e-mail nu mai sunt funcționale, iar pagina sa de Facebook a fost suspendată între timp.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X