USAID va oferi 135 de milioane de dolari pentru restabilirea economică a Republicii Moldova și a Ucrainei

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 2 februarie, 2023, 15:18

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat joi, 2 februarie, că va dona 135 de milioane de dolari pentru restabilirea economică a Republicii Moldova și a Ucrainei. Alte 18 milioane de dolari vor fi destinate sprijinirii societății civile și a presei independente din Rusia.

Fondul de Investiții SUA – Rusia (TUSRIF), în parteneriat cu Congresul SUA, va transfera peste 154 de milioane de dolari în sprijinul celor care „au suferit cel mai mult din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei”.

„Aceste fonduri vor include 135 de milioane de dolari care vor fi transmise către Western NIS Enterprise Fund pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei și Moldovei, iar 18 milioane de dolari vor merge către Fundația SUA – Rusia (USRF) în sprijinul grupurilor pro-democratice, inclusiv societatea civilă din Rusia și organizațiile media independente. Acest transfer subliniază sprijinul continuu pentru suveranitate, prosperitate și democrație în Eurasia”, se spune în anunțul USAID.

Potrivit USAID, invazia Kremlinului asupra ucrainenilor a devastat economia Ucrainei, care, estimativ, va suferi o scădere de peste 45% în anul acesta.

„Republica Moldova de asemenea a suferit în mod grav în urma acestui război, inclusiv din cauza inflației sporite care a provocat creșterea prețurilor. Sprijinul imediat acordat sectorului privat din Ucraina și Moldova este esențial pentru a consolida economiile ambelor țări în fața agresiunii lui Putin.

Western NIS Enterprise Fund este un partener al USAID de mai multe decenii și a demonstrat capacitatea de a oferi sprijin în mod eficient pentru dezvoltarea sectorului privat din Ucraina și Moldova. Cu aceste fonduri, partenerul USAID va dispune de capacitățile necesare pentru sprijinirea unui sector privat rezilient, astfel creând locuri de muncă și contribuind la revitalizarea agriculturii și industriei. De asemenea, această asistență va ajuta Republica Moldova și Ucraina să își modernizeze și să își crească economiile pentru a-și putea continua parcursul european.

Fundația SUA – Rusia este solidară cu oamenii curajoși din Rusia care se declară împotriva invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina și va continua să sprijine presa independentă rusă, apărătorii drepturilor omului, societatea civilă și pe cei care acum sunt în exil. USAID este mândră de eforturile depuse în cadrul acestui parteneriat”, este menționat în nota transmisă de USAID.

La sfârșitul anului 2022, R. Moldova a primit, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari din partea Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Președinția Republicii Moldova, fiind menționat că, fondurile vor fi folosite pentru depășirea crizei energetice, inclusiv, pentru a compensa facturile cetățenilor și a ajuta agenții economici să facă față prețurilor mari la resursele energetice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X