Ambasadorul UE la Chișinău, despre sancționarea oligarhilor moldoveni: „Continuă discuțiile, însă avem echipe comune de investigare”
„Continuă discuțiile pe marginea sancțiunilor contra corupției între statele membre UE”, o spune ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, întrebat dacă Uniunea Europeană ar putea sancționa oligarhii din Republica Moldova. Totuși, potrivit acestuia, există echipe comune de investigare cu procurori din țările membre UE, care ar putea face schimb de informații cu autoritățile din țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Într-adevăr, instrumentele, dispoziția UE sunt diferite de cele din SUA. În SUA, nu există un regim de sancțiune pentru corupți. Noi avem regim de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului, avem sancțiuni contra țărilor separate, sancțiuni contra Federației Ruse, însă continuă discuțiile pe marginea sancțiunilor contra corupției între statele membre UE.
Însă, avem diverse modalități de colaborare, ce pot fi folosite, spre exemplu, echipe comune de investigare cu procurori din diverse țări ale UE pentru a face schimb de informații de interes mutual, care pot fi împărtășite, deoarece țările membre ale UE sunt interesate și ele în investigarea infracțiunilor și crimelor”, a menționat Janis Mazeiks la TV8.
„Sancțiunile UE sunt diferite, ele se bazează pe acord și să ținem contul că avem 27 de state membre suverane”, a adăugat acesta.
Diplomatul a explicat ce trebuie să facă Republica Moldova pentru dezoligarhizare, una din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene pentru aderarea la UE.
„Ar trebui de lucrat asupra domeniului de finanțare a partidelor, trebuie să existe transparență în mass-media, activitatea instanțelor, astfel încât nimeni să nu fie mai presus decât legea. De asemenea, domeniul achizițiilor publice, acestea sunt domeniile pe care le-aș evidenția și Guvernul știe că trebuie să lucreze asupra acestor domenii și lucrează”, a conchis ambasadorul UE.
Comentarii