Sondaj: Politicienii din Republica Moldova care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 februarie, 2023, 12:36

Președinta Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a declarat că 57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

„Următoarea întrebare este închisă despre nivelul de încredere în personalitățile politice, unde fiecare respondent a primit lista de politicieni și posibilitatea de a alege una dintre cinci variante: „foarte multă încredere”, „oarecare încredere”, „nu au auzit deloc de acest politician”, „nu are deloc încredere” sau „nu prea are încredere”. Absolut toți politicienii incluși în listă au pondere negativă. Adică, sunt mai mulți cei care spun că nu au încredere deloc sau nu prea au încredere, decât cei care zic că au încredere”, a precizat Valeriu Pașa, citat de IPN.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X