Cutremur de 7,8 în Turcia, la granița cu Siria, urmat de 78 de replici și resimțit în țări vecine: Peste 1.500 de morți și 1.000 de răniți. Ultimele informații

Autor: , in Actualitate / Externe / 6 februarie, 2023, 12:22

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni, 6 februarie, sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici, conform Digi24. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 300 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar peste o mie au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

UPDATE: Cel puțin 1.504 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte mii au fost rănite, după ce un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit sudul Turciei, luni dimineața.

În Siria, un total de cel puțin 592 de persoane au murit, inclusiv 371, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de știri de stat siriane SANA, care a raportat și 1.089 de răniți.

Între timp, grupul „Câștile Albe”, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă a Siriei, a raportat, de asemenea, cel puțin 221 de morți și 419 răniți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei.

„Sute de oameni rămân prinși sub dărâmături”, au adăugat Căștile Albe pe Twitter.

UPDATE: Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia ar putea ajunge până la 10.000, a anticipat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

UPDATE: Președintele turc Recep Erdogan a anunțat că în Turcia 912 oameni au murit și 5.383 au fost răniți în urma cutremurului, scrie BBC. El a adăugat că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților, întrucât operațiunile de căutare și salvare continuă.

UPDATE: Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay

Cele zece orașe și provincii asunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.

Fuat Oktay, citat de Digi24, a mai spus că și zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.

UPDATE: Cutremurul a fost urmat de 78 de replici, Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Peste 640 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar mii au fost răniți.

UPDATE: Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit țara în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria, unde au murit cel puțin 237 persoane, și în Liban, conform specialiștilor.

UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter a transmis condoleanțe familiilor victimelor cutremurului din Turcia și Siria.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”, a scris Iohannis pe Twitter.

UPDATE: Informație de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova:

„În continuarea informațiilor referitoare la seismul care a avut loc în data de 6 februarie în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, MAEIE prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

MAEIE reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Informații suplimentare:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)).

Email: ankara@mfa.gov.md; consulat.ankara@mfa.gov.md

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/

Citește și: Mesajul șefului diplomației moldovenești după cutremurul din Turcia, soldat cu aproape 100 de morți, sute de răniți și mai multe clădiri prăbușite

UPDATE: Până în acest moment nu au fost semnalați cetățeni moldoveni printre victimele cutremurului din Turcia.

UPDATE: Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit țara în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune, potrivit oficialilor turci, citați de CNN.

Vicepreședintele Fuat Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite.

UPDATE: România trimite salvatori în Turcia

Ședință de urgență a Comitetului pentru Situații de Urgență din România, după cutremurul devastator care a lovit sudul Turciei luni dimineața.

România va trimite în zona afectată o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

UPDATE: Zece români prinși în Turcia într-o zonă afectată de cutremur au cerut repatrierea. Ministerul de Externe a României: Toți sunt în siguranță

Digi24 scrie că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE). Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul a cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

Știrea inițială:

În Turcia, oficialii au confirmat până acum peste 50 de decese. Zece orașe au afectate. În Siria, cel puțin 42 de persoane au fost ucise, a informat presa de stat. Există temeri că numărul morților va crește brusc în următoarele ore, scrie BBC.

Multe clădiri s-au prăbușit, iar echipe de salvare caută supraviețuitori sub mormane uriașe de moloz.

Ministrul turc de Interne, Suleymon Soylu, a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

În provincia Malatya, la nord-est de Gaziantep, cel puțin 23 de persoane au fost ucise, au declarat oficialii locali. În Sanliurfa au fost 17 morți. Mai multe decese au fost raportate în Diyarbakir și Osmaniye. Un corespondent turc al BBC din Diyarbakir a scris că un mall din oraș s-a prăbușit.

Rushdi Abualouf, corespondent BBC în Fâșia Gaza, a transmis că seismul s-a resimțit aproximativ 45 de secunde în imobilul în care stătea. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Kerem Kinik, președintele Semilunii Roșii din Turcia, a declarat că organizația trimite provizii suplimentare de sânge în sudul Turciei după cutremurul mortal care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

„Trimitem sânge și produse sanguine suplimentare în regiunea Deprem. Avem stocuri naționale de sânge pentru prima etapă de expediere în băncile noastre regionale de sânge. Cu toate acestea, îi invităm pe cetățenii noștri să doneze sânge pe tot teritoriul Turciei în timpul zilei pentru nevoi suplimentare care ar putea apărea în viitor”, a scris Kinik pe Twitter.

Semiluna Roșie face parte din mișcarea internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-ar fi întâlnit cu guvernatorii din Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye și Șanlıurfa pentru a discuta situația de după cutremur, potrivit rapoartelor presei de stat, citată de The Guardian.

Locuitorii își părăsesc casele în teroare, relatează The Guardian. Pe străzile din orașele din sud-estul Turciei și din Siria, oamenii au fugit din casele lor pentru a se adăposti în mașini, temându-se de replicile cutremurelor și de noi clădiri prăbușite. Echipele de salvare și locuitorii continuă să caute cu frenezie supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite în mai multe orașe de pe ambele părți ale frontierei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X