Cutremur de 7,8 în Turcia, urmat de zeci de replici și resimțit în țări vecine: Aproape 100 de morți, sute de răniți și mai multe clădiri prăbușite

Autor: , in Actualitate / Externe / 6 februarie, 2023, 07:57

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de zeci de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 100 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar sute au fost răniți, scrie Digi24.

UPDATE: Cutremur de 7,8 în Turcia, urmat de 42 de replici și resimțit în țări vecine: Aproape 300 de morți și 1.000 de răniți. Ultimele informații

Mesajul șefului diplomației moldovenești după cutremurul din Turcia, soldat cu aproape 100 de morți, sute de răniți și mai multe clădiri prăbușite

În Turcia, oficialii au confirmat până acum peste 50 de decese. Zece orașe au afectate. În Siria, cel puțin 42 de persoane au fost ucise, a informat presa de stat. Există temeri că numărul morților va crește brusc în următoarele ore, scrie BBC.

Multe clădiri s-au prăbușit, iar echipe de salvare caută supraviețuitori sub mormane uriașe de moloz.

Ministrul turc de Interne, Suleymon Soylu, a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

În provincia Malatya, la nord-est de Gaziantep, cel puțin 23 de persoane au fost ucise, au declarat oficialii locali. În Sanliurfa au fost 17 morți. Mai multe decese au fost raportate în Diyarbakir și Osmaniye. Un corespondent turc al BBC din Diyarbakir a scris că un mall din oraș s-a prăbușit.

Rushdi Abualouf, corespondent BBC în Fâșia Gaza, a transmis că seismul s-a resimțit aproximativ 45 de secunde în imobilul în care stătea. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Kerem Kinik, președintele Semilunii Roșii din Turcia, a declarat că organizația trimite provizii suplimentare de sânge în sudul Turciei după cutremurul mortal care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

„Trimitem sânge și produse sanguine suplimentare în regiunea Deprem. Avem stocuri naționale de sânge pentru prima etapă de expediere în băncile noastre regionale de sânge. Cu toate acestea, îi invităm pe cetățenii noștri să doneze sânge pe tot teritoriul Turciei în timpul zilei pentru nevoi suplimentare care ar putea apărea în viitor”, a scris Kinik pe Twitter.

Semiluna Roșie face parte din mișcarea internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-ar fi întâlnit cu guvernatorii din Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye și Șanlıurfa pentru a discuta situația de după cutremur, potrivit rapoartelor presei de stat, citată de The Guardian.

Locuitorii își părăsesc casele în teroare, relatează The Guardian. Pe străzile din orașele din sud-estul Turciei și din Siria, oamenii au fugit din casele lor pentru a se adăposti în mașini, temându-se de replicile cutremurelor și de noi clădiri prăbușite. Echipele de salvare și locuitorii continuă să caute cu frenezie supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite în mai multe orașe de pe ambele părți ale frontierei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X