(VIDEO) Ceban: „În două săptămâni am putea rămâne fără transport public”. Reacția unui deputat PAS: „Primarul nu înțelege ce e aia serviciu public și licitație publică”
În cel mult două săptămâni, Chișinăul ar putea rămâne fără transport public, a avertizat primarul Capitalei, Ion Ceban, fiind dezlănțuit la adresa celor de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și acuzându-i că ar fi de vină pentru posibilele probleme care ar putea apărea la acest subiect. Fostul consilier municipal din fracțiunea PAS, Alex Trubca, în prezent deputat, a venit cu o reacție, menționând că „municipalitatea poate avea milioane de întreprinderi municipale, care să presteze servicii publice, însă dacă acestea sunt ineficiente și costă mai mult decât ar costa dacă ar fi cumparate de la un agent economic, atunci orașul și orășenii nu au nevoie de astfel de întreprinderi municipale”.
În timpul ședinței săptămânale a Primăriei, Ion Ceban a declarat că „în cel mult două săptămâni” transportul public din municipiul Chișinău ar putea fi sistat.
„În două săptămâni am putea avea probleme cu transportul public, de exemplu Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. Asta ar însemna că ei ar staționa, asta pentru că, Guvernul vrea ca Primăria să lanseze licitații pentru transport public, iluminat, pentru reparația drumurilor, asfaltare și deszăpezire. Acești oameni nu sunt sănătoși la cap.
Guvernul cere ca Primăria Chișinău să lanseze licitații pentru diferite servicii municipale, chiar dacă municipalitatea are întreprinderi specializate pentru a le presta (…) Trezoreria nu înregistrează contractele de delegare pe care le avem către aceste întreprinderi”, a declarat Ceban.
Edilul a fost dezlănțuit la adresa membrilor PAS.
„Ați auzit de nebuni? Mă scuzați, dar nu mai am cuvinte cenzurate. Debili! Ei vor ca noi să facem licitații pentru serviciile de trasnportul public (…) Oamenii ăștia nu sunt sănătoși la cap (…) Domnule Vartanean, vă rog să înregistrați un proiect de lege pentru ca toți deputații PAS să fie controlați la sănătatea mintală (…) Ei urmăresc să paralizeze și să suspende activitatea transportului în comun de persoane”, a acuzat edilul.
Ex-consilierul municipal al fracțiunii PAS, Alex Trubca, în prezent deputat, a atras atenția că infrastructura trebuie separată de unitățile de transport.
„Primarul Ion Ceban nu înțelege ce e aia serviciu public și licitație publică. Municipalitatea poate avea milioane de întreprinderi municipale, care să presteze servicii publice, însă dacă acestea sunt ineficiente și costă mai mult decât ar costa dacă ar fi cumparate de la un agent economic, atunci orașul și orășenii nu au nevoie de astfel de întreprinderi municipale.
Cât ține de transportul public municipal, etapele sunt simple:
1. Faci rețeaua de rute
2. Evaluezi necesitatea de unități de transport per fiecare rută
3. Elaborezi standardele de calitate
4. Faci licitație publică
5. Vin companii atât municipale, cât și private. Care e mai bună la preț, aceea câștigă.
În practică, evident, nu vor apărea companii peste noapte care se vor aventura într-o astfel de afacere. Tot cele municipale vor lua loturile în primă fază. Însă asta e abordarea corectă”, a precizat Trubca.
El susține că chiar și în cazul troleibuzelor există soluții:
„Infrastructura trebuie separată de unitățile de transport (ca în cazul reformei CFM care se face la nivel național), iar licitația se face exclusiv pe serviciul de transport, infrastructura de rețea fiind în continuare în gestiunea RTEC, iar companiile urmând să achite pentru acest serviciu.
Evident toate acestea pot fi făcute dacă nu ești un manager prost, aflat în căutarea unor “otkaturi” care să-ți finanțeze pseudo-partidul (că nici nu mai înțelegi dacă e Primărie-partid sau partid-Primărie).
Cât am fost consilier municipal am pus pe hârtie toate soluțiile acestea, am elaborat și promovat decizii care să apropie buna-guvernare în domeniul transportului, inclusiv Standardele de calitate. Însă ”maestrul trotuarelor” a distrus tot ce a am reușit să construim, pentru a face loc schemelor sale”, a conchis Alex Trubca.
Amintim că, la 1 februarie, Guvernul a anunțat că va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru „a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri”.
Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.
În a doua jumătate a anului 2023, este planificată lansarea concursului ofertelor de intenție, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de până la 15 ani.
Contractul privind obligațiile de servicii publice, care urmează a fi negociat cu potențialii beneficiari, prevede ca întreprinderile feroviare să pună în circulație material rulant modern, echipat cu mobilier comod, sisteme de climatizare, spații accesibile persoanelor cu dizabilități, zone sanitare conforme standardelor sanitare, dispozitive pentru alimentarea gadgeturilor, dispozitive care ar afișa locația trenului, date despre următoarea stație, ora, temperatura de afară, temperatura din vagon.
De asemenea, operatorii de transport feroviar local de călători vor trebui să asigure digitalizarea serviciului de vânzare/returnare a tichetelor, iar evidența călătorilor în trenuri urmează să fie efectuată de sisteme electronice, pentru a evita implementarea schemelor infracționale prin supraevaluarea pierderilor.
Video de mai jos conține limbaj licențios:
Comentarii