Cutremure în Turcia: Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile

Autor: , in Actualitate / Externe / 7 februarie, 2023, 09:24

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele de 7,7 şi 7,6 grade care au zguduit sudul ţării precum şi Siria şi al căror bilanţ comun provizoriu indică peste 4.300 de morţi, fiind cele mai puternice cutremure care au lovit cele două ţări în aproape un secol.

Potrivit acestui decret publicat de Guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Peste 4.300 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000 de victime.

Cele mai multe informații vin din Turcia, unde cel mai recent bilanț anunță peste 2.900 de morți și 15.000 de răniți. Sunt încă foarte mulți oameni prinși sub ruinele sutelor de clădiri care s-au prăbușit. Situația este cumplită și dincolo de graniță, în Siria, unde posibilitățile de salvare sunt mult reduse. Nu se poate ști cu adevărat câte victime au făcut acolo cele două cutremure. Oficial sunt anunțate 1.400 de decese, conform Digi24.

În Turcia, cele mai mari pagube au fost înregistrate în apropiere de epicentrul cutremurului, între Kahramanmaras şi Gaziantep, unde blocuri întregi de locuinţe se află în ruine sub zăpadă.

Cutremurele, resimţite în toată de regiunea de sud-est a ţării, au fost resimţite şi în Liban şi Cipru, potrivit corespondenţilor AFP, precum şi în Kurdistanul irakian, nordul ţării, la Erbil şi Douk, nefiind semnalate victime, notează Agerpres.

Potrivit Institutului de geologie danez, cutremurele au fost resimţite până în Groenlanda. Turcia este situată pe una dintre cele mai active zone seismice din lume.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X