Cum să creezi un program de lucru hybrid, comod pentru toți angajații
Pandemia de Covid-19 a schimbat regulile de joc pe piața muncii din întreaga lume. Angajații cu un CV bun își doresc să lucreze mai mult de acasă, iar directorii sunt mai deschiși la această opțiune. Mai mult decât atât, ultimele studii în domeniu au demonstrat că circa 64% de angajați din toate generațiile ar lua în considerare să demisioneze dacă ar fi forțați să se întoarcă la birou cu program full time. Experții în HR menționează că în tot mai multe companii se întâlnește o fuziune din mai multe generații: Baby Boomers (persoane născute între 1946 și 1964), generația X (1965-1980), mileniali (1981-1996) și generația Z (1997-2012). Evident că acești oameni se află în faze diferite ale dezvoltării lor personale și profesionale, iar ambițiile și viziunile sunt diferite.
Ca să-i „împaci” pe toți și să eviți conflictele la locul de muncă, trebuie să adaptezi stilul de comunicare, beneficiile oferite și programul de muncă, conform necesitățile lor. Despre cum să adaptezi programul de lucru la necesitățile angajaților, îți explicăm mai jos:
1. Promovează un concept de work-life balance
Modelul tradițional de lucru a evoluat, iar flexibilitatea a devenit o prioritate pentru angajați. Dacă afacerea ta este în domeniul HoReCa ori în altă nișă, unde este nevoie de un program strict de muncă, trebuie să găsești un compromis, ca să le oferi colegilor tăi posibilitatea să-și creeze un echilibru între viața personală și profesională. De exemplu, dacă ești manager de cafenea și un cofetar are nevoie de mai mult timp liber sau de un program redus, trebuie să-i oferi aceste beneficii. Angajații pot avea nevoie de un program flexibil din mai multe motive, precum: îngrijirea copiilor, a părinților în vârstă sau se confruntă cu probleme de sănătate. Dacă nu răspunzi pozitiv la aceste necesități, ei vor fi forțați să ia o decizie și să prioritizeze (să-și realizeze necesitățile personale sau să rămână la acest job), inclusiv în detrimentul companiei tale. 87% dintre salariații, din toate generațiile, nu mai văd flexibilitatea la muncă drept un avantaj, ci ca un lucru firesc.
Atunci când adopți o asemenea politică, ai grijă să nu excluzi niciun angajat sau să-l faci să se simtă neimportant. Menține o comunicare constantă cu toți angajații – fie că lucrează remote, hibrid, part time sau full time de la birou. Tu ca lider trebuie să fii un exemplu și să renunți la munca peste program și la un workaholism exagerat.
2. Investește în tehnologii
Prânzurile comune, ședințele, sesiunile de instruire și happy hours – toate au trecut în online, în ultimii ani. Ca să facilitezi desfășurarea lor, investește în instrumente bune de comunicare și ține cont de rețelele, unde angajații tăi preferă să comunice. De exemplu, reprezentanții generației baby boomers preferă să fie contactați prin telefon sau față în față, iar 55-65% dintre mileniali și generația Z preferă comunicarea online. Generația X face o legătura dintre cele două generații menționate anterior și este mai flexibilă din acest punct de vedere.
3. Stabilește așteptări clare
Fiecare organizație are o definiție unică pentru ce înseamnă mediu de lucru hibrid. Stabilește clar când angajatul trebuie sau nu să fie la birou, cât și alte detalii prioritare pentru companie, ca să eviți neclaritățile. De asemenea, nu uita să rămâi deschis la necesitățile fiecărui om. De exemplu, studiile arată că membrii generației Z și milenialii preferă un model de lucru hibrid, cu trei zile acasă și două zile la birou. În acest caz, managerii trebuie să formeze limite clare, care să corespundă cu așteptările colegilor. La această etapă este important să identifici cum va fi măsurată performanța echipei și să te asiguri că toți angajații beneficiază de tratament egal, iar contribuția lor este apreciată.
Comentarii