COVID-19: Șase noi cazuri de Kraken au fost confirmate în Republica Moldova. Detalii de la ANSP

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / Uncategorized / 3 martie, 2023, 11:48

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat vineri, 3 martie, că a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice. Din 16 probe, în șase a fost confirmată sublinia XBB.1.5, care mai este numită Kraken.

Rezultatele reacției efectuate de Laboratorul virusologic al ANSP la 1 martie 2023, confirmă în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron, la opt bărbați și opt femei. În șase dintre acestea, a fost confirmată sublinia XBB.1.5, neoficial numită Kraken”, a precizat ANSP.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: municipiul Chișinău, raioanele — Anenii Noi, Călărași, Ceadîr-Lunga, Dondușeni, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org).

„La nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 28 februarie, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 37% din numărul total de secvențieri realizate. Pentru probele colectate în perioada 31 ianuarie – 28 februarie, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 28%, în Asia — 7%, în Africa — 65%, iar în America de Nord — 62%”, sunt datele publicate de ANSP.

O variantă de COVID-19 care provoacă îngrijorare în rândul epidemiologilor, numită „Kraken”, a fost confirmată pentru prima dată în Republica Moldova la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

Kraken”, cunoscută în rândul epidemiologilor cu numele XBB.1.5, este una dintre subvariante ale tulpinii Omicron și este rezultatul fuzionării altor două variante (subvariantă recombinantă). Organizația Mondială a Sănătății a descris-o ca fiind cea mai transmisibilă variantă Omicron de până acum.

Autoritățile din Sănătate au reiterat că „vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces”.

Astfel, reprezentanții ANSP îndeamnă cetățenii să respecte în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurile sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X