De la 33 de funcții de judecător la 20. Curtea Supremă de Justiție va fi reformată (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / 7 martie, 2023, 13:13

Poiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței de Guvern de marți, 7 martie.

Potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări stipulează micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20; modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului; revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.

Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Unul din obiectivele proiectului de lege constă în transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

Proiectul de Lege a fost supus consultărilor publice, avizat și expertizat inclusiv de Comisia de la Veneția și va avea ca efecte sporirea calității actului de justiție, asigurarea numirii în CSJ a unor judecători imparțiali și integri, sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X