Dirijorul și compozitorul Serghei Ciuhrii a decedat. Ministrul Culturii: „A fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare”

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / 8 martie, 2023, 12:10

Dirijorul, compozitorul și Artist al Poporului – Serghei Ciuhrii s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Anunțul despre deces a fost făcut de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-o postare pe pagina sa de Facebook, miercuri, 8 martie.

Ministrul Culturii a subliniat că Serghei Ciuhrii „a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare”.

Cu adâncă tristețe am primit vestea că a trecut într-o altă lume cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului.

Serghei Ciuhrii a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare, printre cele mai respectate și apreciate, un exemplu profesional demn de urmat, un veritabil slujitor al culturii și un profesor de la Dumnezeu”, a scris Prodan.

Ministrul a relatat despre momentul când l-a cunoscut pe maestrul Serghei Ciuhrii.

L-am cunoscut când eram în clasa a 7-a. Dansam în ansamblul „Mărțișor”. Maestrul Ciuhrii conducea orchestra. La un moment dat, el a convocat dansatorii tineri, le-a explicat esența muzicii populare și cum se exprimă aceasta prin dans. Atunci am înțeles ce înseamnă arta.

Avem datoria de a-i cinsti memoria așa cum se cuvine!
Condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
”, a conchis Prodan.

Distincții primite de Serghei Ciuhrii:

1979 – titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”
1992 – titlul onorific ”Artist al Poporului”
1998 – ordinul ”Gloria Muncii”

Serghei Ciuhrii s-a născut la 2 august în anul 1938 în satul Moara de Piatră, Bălţi. El a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.
2018 – ”Ordinul Republicii”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X