ANSP: În Republica Moldova au fost confirmate încă șapte cazuri de infectare cu subvarianta Kraken a COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 10 martie, 2023, 12:33

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat vineri, 10 martie, că a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice. Din 16 probe, în șapte a fost confirmată sublinia XBB.1.5, care mai este numită Kraken.

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

„Rezultatele unei noi reacții de secvențiere au confirmat în toate 16 probe selectate, circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În șapte probe, a fost confirmată sublinia XBB.1.5, iar în 7 probe a fost confirmată sublinia XBB.1.9.1 (datele preliminare indică faptul că XBB.1.9.1 are o capacitate virală mai mare decât varianta XBB.1.5)”, a precizat ANSP.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: municipiul Chișinău, raioanele — Criuleni, Dondușeni, Leova, Rîșcani, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni.

„La nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 7 martie 2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 47% din numărul total de secvențieri realizate (sublinia XBB1.9.1 – 5%). Pentru probele colectate în perioada 07.02.2023-07.03.2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 34%, în Asia — 9%, în Africa — 79%, iar în America de Nord — 62%, iar ponderea subvariantei XBB.1.9.1 este: în Europa – 5%, în Asia — 3%, în Africa — 1%”, sunt datele prezentate de ANSP.

O variantă de COVID-19 care provoacă îngrijorare în rândul epidemiologilor, numită „Kraken”, a fost confirmată pentru prima dată în Republica Moldova la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

Kraken”, cunoscută în rândul epidemiologilor cu numele XBB.1.5, este una dintre subvariante ale tulpinii Omicron și este rezultatul fuzionării altor două variante (subvariantă recombinantă). Organizația Mondială a Sănătății a descris-o ca fiind cea mai transmisibilă variantă Omicron de până acum.

Autoritățile din Sănătate au reiterat că „vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces”.

Astfel, reprezentanții ANSP îndeamnă cetățenii să respecte în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurile sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X