Fost deputat rus: Regiunea transnistreană este o gaură neagră folosită de Kremlin și va dispărea odată cu regimul Putin

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 martie, 2023, 09:36

Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, iar dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.

Kremlinul poate merge la orice acțiuni, dar eu zic să nu vă faceți griji. Dacă există acolo un plan înseamnă că sigur nu va fi realizat așa cum am văzut în nenumărate rânduri. Inițiativa personală a unor „cetățeni talentați” care se desfășoară în spațiul mai puțin public și cu un suport financiar puternic, acestea pot avea efect. Așa cum a fost elaborarea planului Kozak (plan de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizarea RM) sau atunci când se duceau anumite înțelegeri de culise cu Vlad Plahotniuc sau cu Igor Dodon, aceste înțelegeri puteau funcționa deoarece la bază stăteau interese financiare, dar planurile despre care se discută în acest moment la voi, cred că puteți dormi liniștiți, ele nu vor avea niciodată sorți de izbândă”, a comentat Ponomaryov.

Fostul deputat rus susține că „regiunea transnistreană este o gaură neagră folosită de Kremlin și va dispărea odată cu regimul Putin”.

Trebuie să înțelegeți că deputații ruși și în general societatea rusă se consideră una bună. Mereu găsesc justificări și careva argumente pentru a spune că iată noi suntem pacificatori, apărători, noi prevenim violența și așa mai departe. Pe de altă parte oamenii care au de afacere cu aceste probleme și sunt specialiști în domeniu folosesc aceste lucruri în interese proprii. Principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Atât timp cât unii oameni pot câștiga bani din aceasta, problema va exista și din punct de vedere geopolitic este o rană deschisă care poate fi accesată în momentul oportun pentru a avea pârghii de a acționa în regiune. În ceea ce privește deputații simpli, ei ziceau că iată noi am oprit acțiuni violente, ne-am apărat oamenii, am apărat limba rusă, că iată ai noștri ar fi fost omorâți, că iată dincolo erau românii cei răi, iată dincolo probleme cu găgăuzii, și iată că noi am rezolvat problemele, iată acestea erau discuțiile și atmosfera din rândul deputaților dar și a societății în mare măsură”, a mai spus Ponomaryov.

În opinia ex-deputatului rus, limbajul Kremlinului „se schimbă foarte mult pe măsură ce trece timpul. În orice moment la ei interpretarea se schimbă în funcție de ce vor ei să audă în această secundă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X