„Situație excepțională în justiție. Judecătorii corupți pun blocaje”. Declarațiile Maiei Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (LIVE)
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi, 20 martie, ședința Consiliului Suprem de Securitate.
UPDATE: După ședința CSS, Maia Sandu face declarații de presă:
„ (…) Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Adunarea Generală a Judecătorilor de vineri, acolo unde urmau să se aleagă membrii Consiliul Superior al Magistraturii. Din păcate, votul nu a avut loc. Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși, pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă. Tot ce au reușit să arate judecătorii în această adunare deschis și în văzul lumii este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, ci să compromită justiția (…) Cei care nu își pot justifica averile, protecția unor corupți, au ținut lecții de moralitate. Justiția a fost sechestrată de interesul unor judecători, care au lăsat criminalii în libertate”, a declarat Maia Sandu.
În urma ședinței, membrii CSS au venit cu următoarele decizii și recomandări:
– Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.
– Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Curtea Anticorupție va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.
– Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem.
Președinta Maia Sandu a transmis în declarațiile sale că judecătorii au de ales – să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției. „Fie priviți dintr-o parte restaurarea dreptății, fie alegeți să faceți parte din procesele de curățare a justiției, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic și independent”, a punctat șefa statului.
Președinta a mai subliniat că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate, a căror voce și implicare sunt acum decisive: „Ei trebuie să demonstreze că puterea judecătorului vine din integritatea sa. Avem nevoie de o justiție independentă de corupție, care să facă dreptate, pentru a reuși să construim o Moldovă europeană și să refacem încrederea oamenilor în justiție și în propria lor țară”.
Știrea inițială:
Pe ordinea de zi a fost inclus un singur subiect. Ședința începe la ora 14:00.
În nota emisă de Președinție este menționat că vor fi discutate blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora.
După ședință, Maia Sandu va susține un briefing ce va avea loc în incinta Președinției, la ora 16:00.
Amintim că, vineri, Maia Sandu, a venit cu un mesaj după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a anunțat șefa statului.
Se întâmplă după ce majoritatea judecătorilor de la ședința de vineri, 17 martie, a Adunării Generale a Judecătorilor, a decis întreruperea ședinței și reluarea acesteia la data de 28 aprilie curent. Astfel, magistrații nu au numit noi membri ai CSM.
Comentarii