O parte din gazul rusesc livrat R. Moldova rămâne pe malul drept al Nistrului. Parlicov: Decizia de a achiziționa gaze de la Gazprom nu a fost coordonată cu Ministerul

Autor: , in Actualitate / Economic / 21 martie, 2023, 14:07

O parte din gazul rusesc livrat Republicii Moldova rămâne pe malul drept al Nistrului. Până acum întregul volum ajungea în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că decizia SA Moldovagaz de a achiziționa gaze de la „Gazprom” nu a fost coordonată cu Ministerul, astfel, spunând că „Am fost mirat să aflu că în luna martie, de câteva zile, luăm gaze de la SAP Gazprom pentru malul drept”.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a a anunțat că în luna martie „Gazprom” asigură livrarea gazelor naturale către Republica Moldova în volum total de 176,7 milioane de metri cubi lunar sau 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

„Până la jumătatea lunii martie, întregul volum era recepționat de „Moldovagaz” și direcționat către Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv centrală „MGRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului”, a menționat Ceban.

Gazul necesar pentru consumatorii din partea dreaptă a Nistrului trebuie să fie procurat de la Energocom. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce ieri Moldovagaz a anunțat că până la sfârșitul lunii martie o parte din gazul procurat de la Gazprom va rămâne pe malul drept al Nistrului, transmite Moldpres.

Victor Parlicov a declarat la o conferință de presă că decizia respectivă a fost luată de Moldovagaz, fără a fi coordonată cu Ministerul Energiei. Potrivit oficialului, pe tot parcursul sezonului rece, partea dreaptă a Nistrului nu a consumat gaz livrat de către Gazprom, acesta fiind direcționat integral către Tiraspoltransgaz. În ultimele zile însă au fost achiziționate circa 2 mln de metri cubi de gaz de la Gazprom pentru necesitățile malului drept, decizia fiind argumentată de Moldovagaz prin faptul că „în contextul încălzirii vremii, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil”.

„Noi pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom. Poziția noastră este că noi trebuie să cumpărăm acest gaz de la Energocom din mai multe motive, inclusiv deoarece acele stocuri formate de Energocom au o valoare, acest gaz va trebui consumat și atâta timp cât acest gaz se cheltuie, consumatorii plătesc acești bani, iar asta dă resurse necesare Energocom-ului să procure acum gaze și să beneficieze de conjunctura de prețuri actuale de pe piață”, a precizat Parlicov.

Ministrul a afirmat că prețurile la gazul procurat de la Gazprom și costul mediu ponderat al gazului livrat de Energocom „sunt practic echivalente”. „Nu excludem complet procurarea gazului de la Gazprom pentru malul drept, dar pentru asta trebuie să avem o conjunctură mai favorabilă de prețuri”, a punctat ministrul.

În luna martie, prețul gazului procurat de la Gazprom este de 1011,73 dolari pentru mia de metri cubi, în condițiile în care astăzi la bursa europeană prețul gazului a ajuns la 429 de dolari per mia de cubi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X