România cere la Bruxelles sancționarea oligarhilor pro-ruși din Republica Moldova: Trebuie să continuăm eforturile

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 21 martie, 2023, 08:54

Mai mulți miniștri de Externe ai statelor europene, printre care și cel al României, au cerut luni, 20 martie, ca Uniunea Europeană să aplice sancțiuni pe numele oligarhilor ruși care încearcă să destabilizeze statul de drept și conducerile alese democratic din Republica Moldova și Georgia, scrie politico.eu.

„Trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii regimului de sancțiuni care să vizeze acțiunile de destabilizare, îndreptate împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, regim pe care l-am propus în cadrul precedentului Consiliu Afaceri Externe”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, înaintea participării la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe de la Bruxelles.

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a fost susţinut şi de ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, care a vorbit despre încercările prin care trec Georgia şi Republica Moldova.

„Aceste două ţări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită vigilenţa noastră şi care justifică să luăm în calcul să-i tragem la răspundere pe cei responsabili de aceste încercări”, a spus Catherine Colonna. Ideea sancţiunilor a fost susţinută şi de ministrul de externe din Estonia, Urmas Reinsalu. „UE are responsabilitatea de a crea un nou mecanism de sancţiuni împotriva agenţilor Rusiei, împotriva acelor oligarhi din Moldova care pregătesc o lovitură de stat”, a punctat Catherine Colonna

Politico.eu a notat că „invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a dus la temeri tot mai mari de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice – mai ales în Republica Moldova, al cărei președintă pro-UE a dezvăluit public planurile Kremlinului de a răsturna Guvernul”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X