Maia Sandu a promulgat legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / Uncategorized / 22 martie, 2023, 18:07

Președinta Maia Sandu a anunțat miercuri, 22 martie, că a promulgat legea care prevede excluderea „limbii moldovenești” în toate legile Republicii Moldova și înlocuirea cu „limba română”.

Șefa statului a promulgat legea care confirmă că limba de stat este cea română.

Astăzi am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că „vorba dulce mult aduce””, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta a mai subliniat că, „cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine”.

Odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a comentat șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu s-a arătat ferm convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi însuşită, şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri: „Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate”.

Menționăm că, Parlamentul a votat în lectură finală, joi, 16 martie, proiectul care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

În timpul votului din Parlament, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.

Fostul deputat socialist Gaik Vartanean a votat alături de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru introducerea sintagmei limba română în toate legile Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X