Scandalul privind controversatele PUZ-uri. CNA: 33 de consilieri municipali au săvârșit exces de putere

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 martie, 2023, 16:00

33 de consilieri municipali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) ar putea fi amendați. Se întâmplă după ce fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a fi investigată legalitatea celor 6 PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale). Contactată de NewsMaker, ofițera de presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat că în urma investigațiilor a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali.

Pe 28 decembrie 2022, fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la CNA pentru a fi investigată legalitatea celor 6 PUZ-uri votate de consilierii municipali PSRM, Platforma DA, ȘOR, PUN și alții, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.

Consiliera municipală a PAS Zinaida Popa a declarat că acele PUZ-uri au fost votate ilegal, adică fără să fie avizate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Deși nu au avut avizele necesare, consilierii municipali oricum le-au votat și au încălcat conștient legislația. Înțelegem că este un mic succes, pentru că e nevoie de examinat mai multe astfel de probleme care au un impact major asupra dezvoltării orașului și trebuie inițiate proceduri penale. La momentul actual, legea din păcate încă nu permite, dar așteptăm cu nerăbdare să fie modificat Codul Penal, astfel încât să fie posibilă inițierea procedurilor penale pe acest caz Ce înseamnă acea votare a PUZ-urilor? Acum noi nu vom observa mari probleme, dar peste 10 ani ne vom confrunta cu mari probleme precum lipsa de grădinițe, școli, infrastructură”, a explicat Zinaida Popa.

Purtătoarea de cuvând a CNA a declarat că, pe 19 decembrie, instituția s-a autosesizat pe marginea presupuselor abateri comise de către unii consilieri municipali la votarea proiectelor de urbanism zonal. Reprezentanta CNA a menționat că în acest sens a fost pornit un proces contravențional pentru exces de putere.

„Ulterior, pe data de 28 decembrie 2022, a fost recepționată și sesizarea unui grup de consilieri municipali care au solicitat verificarea legalității votării proiectelor menționate. În urma investigațiilor întreprinse de CNA, a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali.Procesele-verbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani)”, a spus Angela Starinschi.

Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) au fost votate de CMC prin voturile PSRM, Platforma DA, PCRM, PUN, PSDE și independenții Filimon, Mandatii, Tișcul, Afanasenco și Cebotari. Primarul Capitalei, Ion Ceban, invitat la ședință, a ignorat solicitarea consilierilor locali.

Citește și: Cancelaria de Stat a contestat în judecată cele șase PUZ-uri, votate de CMC în decembrie 2022. Spînu: Nu putem admite proiecte care sunt împotriva oamenilor

Apoi, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis retragerea sprijinului politic Fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chihișinău (CMC) pentru „abaterile grave de la cursul politic promovat de Platforma DA, inclusiv prin acțiunile și declarațiile publice împotriva hotărârilor de partid luate prin vot și pentru prejudicieri grave aduse imaginii partidului”.

Ulterior, Andrei Năstase și colegii săi din CMC au anunțat că-și dau demisia din Platforma DA și-l acționează în judecată pe liderul formațiunii, Dinu Plîngău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X