Țara în care Vladimir Putin ar putea fi arestat dacă o vizitează. Dmitri Medvedev a reacționat: „Toate rachetele noastre vor zbura către cancelar”

Autor: , in Actualitate / Externe / 23 martie, 2023, 13:54

Ministrul german al Justiției, Marco Buschman, consideră că Berlinul va trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin, dacă acesta va decide să viziteze Germania, în situația în care Curtea Penală Internațională (CPI) va contacta în curând Interpolul în legătură cu acuzațiile împotriva președintelui rus. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, nu s-a ferit să amenințe Germania, potrivit TASS și Libertatea.

„Mă aştept ca CPI să meargă rapid la INTERPOL, precum şi la statele participante şi să le solicite să se conformeze. Atunci, Germania va fi obligată să-l aresteze pe președintele Putin, dacă va intra pe teritoriul german, și să-l predea ICC”, a declarat Bushman.

Arestarea președintelui Federației Ruse în străinătate prin decizia Curții Penale Internaționale (CPI) va fi casus belli, a declarat Dmitri Medvedev, răspunzând la întrebările presei ruse.

„Să ne imaginăm – e clar că aceasta este o situație care nu se va realiza niciodată – dar, totuși, să ne imaginăm că se adeverește. Actualul șef al unui stat nuclear a ajuns pe teritoriul, să zicem, al Germaniei și a fost arestat. Ce este aceasta? O declarație de război adresată Federației Ruse! Și în acest caz, toate rachetele noastre vor zbura către Bundestag, către cancelar și așa mai departe”, a reacționat Medvedev.

Comentând cuvintele ministrului german al justiției, Marco Buschman, potrivit cărora Berlinul ar fi obligat să respecte decizia CPI și să-l aresteze pe liderul rus dacă va ajunge pe teritoriul Germaniei, Medvedev a remarcat: „Înțelege el că acesta este un casus belli, că asta e o declarație de război? Sau a studiat prost?”

În general, Medvedev consideră că decizia CPI „creează un potențial negativ colosal” pe fundalul relațiilor deja proaste ale Moscovei cu Occidentul.

„Avem deja relații foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil că nu au fost mai rele în toată istoria. Chiar și la momentul când Churchill a ținut discursul de la Fulton, erau mai bune. Și dintr-odată iau o astfel de decizie, referitor la șeful statului nostru”, a explicat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Pe 17 martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova, întrucât aceștia, potrivit instanței, „sunt presupus responsabili pentru crime de război legate de deportarea ilegală a populației (copiilor)”. Kremlinul a calificat decizia CPI „nesemnificativă din punct de vedere al legii”.

Comitetul de anchetă al Rusiei, ICR, a deschis un dosar procurorului și judecătorilor CPI, declarației șefului Ministerului Justiției din Germania urmând să i se facă o evaluare juridică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X