Control inopinat la Institutul Oncologic. Ministra Sănătății: „Demisii și anchete. Alimentele care trebuiau să ajungă pe masa pacienților, ascunse”

Autor: , in Actualitate / Social / 25 martie, 2023, 18:35

Un control inopinat a fost realizat la capitolul alimentației pacienților în blocul alimentar al Institutul Oncologic, la indicația conducerii instituției. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, precizând că în urma acestuia, mai multe încălcări au fost înregistrate. Au urmat demisiii și anchete.

Șefa de la Sănătate a raportat despre rezultatele controlului inopinat:

„La locul de muncă, în toiul zilei, absentă șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician.
❗️Varza proaspătă destinată preparării – de calitate proastă, pe jumătate înnegrită și plină cu apă.
❗️Peștele înghețat păstrat la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență.
❗️Pâinea la depozit într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei.
❗️Verdeața neagră de umezeală.
❗️Produsele procurate nu în cantități mai mari care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici – pachete de unt de 250 gr și nu calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci, deși la prepararea unei așa cantități de alimente merg saci de orez, hrișcă, faină. Ușor de sustras, la ce trebuie durere de cap? Plătim mai mult din banul public pentru confortul hoților.
❗️În sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, circa 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan – 738 gr, carne de vită 1 kg. Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă.
❗️Și în alte încăperi au fost depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă – genți pline, cutii de carton, săcușoare – cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături.
❗️Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, s-a insistat totuși la deschiderea ei, constatându-se că lumină era, iar acolo, ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Iarăși – nimeni nu știe nimic.
❗️În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu – nimeni nu știe nimic.
❗️În timpul controlului – un adevărat “poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistând ascunse 10 pachete de zahăr. “Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate”, a anunțat ministra Ala Nemerenco.

Potrivit șefei de la Sănătate, au fost întreprinse următoarele acțiuni:

„✅ a fost solicitată poliția la fața locului care a întocmit proces verbal, produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată;
✅ Poliția a audiat șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei;
✅ a fost inițiată de către directorul Institutului anchetă de serviciu pe caz.

Rezultate imediate:
✅ Șefa blocului alimentar a depus demisia, evitând chiar și discuția cu directorul. Cu ea pleacă bucătarul șef, dieticianul și magazionerul.
✅ Imediat, a doua zi, meniul s-a îmbunătățit. Bucătăria coace chifle, eclair și croissante pentru pacienți”.

„Acum e clar de ce alimentarea e proastă în majoritatea spitalelor? Din topor faci terciul doar în poveste. Si nu cratiță veche e vinovată, deși este binevenit întotdeauna un inventar nou și modern.
A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă”, a mai spus Nemerenco.

Ministra Sănătății a îndemnat toți directorii de spitale „să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X