De la „cei care se vând pe bani” până la „nu putem tolera” și „ne vom întâlni la Procuratură”. Cazul deputatei socialiste care și-a anunțat plecarea din fracțiunea parlamentară și din partid. Cui se alătură
Fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a mai pierdut un deputat. Irina Lozovan a anunțat vineri, 24 martie, că părăsește Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), aderând la Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul Șor. La o zi distanță, socialiștii au venit cu reacții, printre care este menționat că „cei care se vând pe bani nu pot fi considerați lideri demni de încredere în această țară”, dar și că „ne vom întâlni la Procuratură”.
Irina Lozovan a anunțat într-o postare pe Facebook că va activa în calitate de deputat independent.
„M-am gândit foarte mult… Am decis să părăsesc fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Când oamenii ne-au delegat parlamentari, ne-au obligat și să luptăm pentru drepturile și interesele lor legitime (…) Din păcate, PSRM nu poate supraviețui fără un lider, noi, anterior cea mai mare forță de opoziție, nu am reușit să luptăm acestui regim antinațional care a adus poporul la sărăcie. Păcat că colegii au refuzat să își adune eforturile de a ieși în stradă și de a lupta pentru oameni.
De aceea, am decis să mă alătur Mișcării pentru Popor și să devin deputată independentă. Voi fi alături de locuitorii țării noastre, în stradă, pentru a le apăra interesele și interesele statului nostru”, a menționat Irina Lozovan, depunând o cerere în acest sens la secretariatul Parlamentului.
Membra Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, susține că „în ultima vreme suntem martorii unui trend alarmant în politică – traseismul stimulat financiar”.
„Politicienii schimbă partidele de la o zi la alta, în funcție de cât de generoși sunt noii lor sponsori. Este o activitate care subminează fundamental democrația și demoralizează cetățenii noștri (…) Irina Lozovan demostrat la toată țara cât valorează.
Nu putem tolera un astfel de comportament.
Cei care se vând pe bani nu pot fi considerați lideri demni de încredere în această țară. Ar fi o eroare gravă să credem că soluția la problemele noastre este să permitem unor penali să conducă țara. Aceștia nu ar avea decât propriul lor interes, nu cel al Republicii Moldova.
Nu putem accepta ca acești oportuniști să ne reprezinte interesele, ei trebuie condamnați si îndemnați să plece din politică, astfel încât să putem construi viitorul prosper al țării noastre (…)”, a comentat socialista Olga Cebotari.
Cu o reacție a venit și secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, precizând că urmează o adresare la Procuratură.
„Astăzi, PSRM trece prin cea mai dificilă etapă din istoria sa – regimul Maiei Sandu blochează activitățile partidului, iar așa-numita opoziție lansează promisiuni și propuneri ademenitoare în adresa deputaților, activiștilor și primarilor noștri”, este reacția lui Batrîncea.
Socialistul a mai afirmat că „un traseist politic niciodată nu și-a asigurat un viitor politic. Toți traseiștii politici pleacă în neantul politic”.
„Iar tuturor colegilor noștri care au cedat promisiunilor dulci, dar, în realitate, caută o soluții pentru problemele lor personale, vreau să le spun că ne vom întâlni la Procuratură. Pentru că atunci când îți abandonezi propria echipă, când lovești tovarășii din spate, înseamnă că trădezi alegătorii și încalci legea”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Igor Dodon: Eu altfel vedeam consolidarea forțelor de opoziție
Președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, la fel a criticat plecarea Irinei Lozovan, atrăgând atenția că „opoziția se arată slabă şi dezbinată, chiar cu participarea unor pretinşi lideri fugari”.
„Eu altfel vedeam consolidarea forțelor de opoziție. Nu prin migrarea organizațiilor de partid, şi nu prin furtul deputaților. Nu prin coruperea liderilor din teritoriu şi nu prin distrugerea stângii politice. Dar din păcate, acum asta se întâmplă. Opoziția se arată slabă şi dezbinată, chiar cu participarea unor pretinşi lideri fugari.
Partidele de opoziție trebuiau să discute, să demonstreze caracter şi să creeze un front de luptă comun, nu să concureze unele cu altele şi să lovească pe la spate, făcând pe ascuns jocurile guvernării. Şi regret că unii deputați PSRM au devenit victime ale unor scenarii care tot în favoarea guvernării PAS sunt. După ce a nimicit forțele de dreapta, Maia Sandu, PAS şi curatorii lor din exterior vor sa fragmenteze în cioburi stânga.
Acest haos va fi odată oprit. Şi azi înțeleg tot mai bine că haosul din opoziție va dispărea atunci când la revenirea în politica activă ne vom reuni cu toți cei care vor să lupte cu adevărat, indiferent de partidele din care fac parte.
Oamenii vor claritate şi autoritate politică. Înseamnă că se impun schimbări demult aşteptate, care se vor întâmpla mai devreme sau mai târziu”, este poziția expusă de Dodon.
Parlamentul urmeaza sa aprobe demisia Irinei Lozovan.
Comentarii