Monica Babuc ar putea ajunge la șefia ICR Chișinău. Presa din România: „A fost o loială a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc și a pro-rusului Iurie Roșca”

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 martie, 2023, 13:47

Monica Babuc, politiciană din Republica Moldova, va fi audiată miercurea viitoare, 29 martie, în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău, scrie Libertatea, care citează surse din ICR și Ministerul român al Afacerilor Externe. Informația a fost confirmată și de G4Media.

Monica Babuc este susținută de Partidul Social Democrat (PSD), potrivit Libertatea.

„Babuc a fost o loială a lui Vlad Plahotniuc, oligarhul fugar care a controlat practic Republica Moldova timp de aproape un deceniu. Ea a fost ministrul Culturii în guvernul controlat de Plahotniuc din umbră, iar după fuga acestuia din țară din cauza dosarelor penale a fost președintă interimară a Partidului Democrat, fondat de Plahotniuc.

Anterior, Babuc a fost consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit un pion principal al propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România”, scrie presa din România.

În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.

Deocamdată, Monica Babuc nu a comentat aceste informații.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X