Socialiștii propun repetat interzicerea traseismului politic. Batrîncea: „Deputații aleși pe listele de partid nu pot părăsi fracțiunea parlamentară și nu pot participa la jocuri politice”

Autor: , in Actualitate / Politic / 27 martie, 2023, 16:22

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) inițiază procedura legislativă de modificare a Constituției Republicii Moldova prin introducerea unei prevederi ce ar interzice traseismul politic în Parlament, aceasta fiind o a doua încercare, la distanță de câțiva ani.

Această inițiativă prevede că deputații aleși pe listele de partid nu pot părăsi fracțiunea parlamentară și nu pot participa la jocuri politice. Odată cu refuzul de a fi membru al fracțiunii – încetează și calitatea de deputat. Oamenii votează pentru partide politice, pentru echipe, pentru platforme și nu pentru deputați aparte.

Ne adresăm către toți deputații și toate fracțiunile parlamentare – avem o șansă istorică de a ne debarasa de acest fenomen de corupție politică, care afectează parlamentarismul în Republica Moldova, discreditează voința poporului și, eventual, provoacă dezamăgiri în societate”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

În cadrul unei conferințe de presă, socialistul Vlad Batrîncea a argumentat că „este o șansă istorică pentru toate partidele-atât de stânga, cât și de dreapta – de a stabili reguli clare de joc și de a recăpăta încrederea alegătorilor”.

Secretarul executiv al PSRM a menționat că astăzi socialiștii – atât deputații din Parlament, cât și liderii organizațiilor teritoriale, reprezentanții autorităților locale – sunt supuși numeroaselor atacuri. În ciuda acestui fapt, echipa PSRM rămâne unită, „și toți cei care lansează diverse provocări și manipulări primesc un răspuns destoinic din partea echipei”.

Batrîncea susține că socialiștii primesc propuneri din partea Partidului Șor: „Îmi pare foarte rău că partidele de opoziție sau cele care pretind că sunt opoziție, utilizează mijloace murdare și practici nesănătoase”.

În ceea ce privește retragerea recentă a doi deputați din rândurile PSRM, Vlad Batrîncea a comentat că „decizia luată de ei nu este altceva decât o trădare a intereselor alegătorilor și a echipei în schimbul unor avantaje personale. Când totul era bine ei erau membri activi ai echipei, când este greu – și-au arătat adevărata față”.

În acest context, menționăm că și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este gata să realizeze modificări la legislație astfel încât deputații care își părăsesc fracțiunile din alte motive decât cele ideologice să fie pedepsiți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X