Vizita planificată în România: Igor Dodon, soția acestuia și un medic, trimiși pe banca acuzaților pentru fals. Ce riscă

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 28 martie, 2023, 13:01

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința ex-președintelui Igor Dodon, a soției acestuia – Galina Dodon, dar și a unui medic de familie. Potrivit Procuraturii Anticorupție, aceștia, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare.

În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical”, a menționat Procuratura.

În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că Igor Dodon, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Același document oficial fals, a fost folosit și de către soția ex-președintelui Republicii Moldova, în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, Galina Dodon, prin intermediul avocaților, a prezentat documentul medical fals Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop”, a precizat Procuratura.

Conform acuzației înaintate de către procurori, ex-președintele Igor Dodon, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27.500 la 47.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

Anterior, primarul Capitalei, Ion Ceban, spunea că soția consilierului municipal din PSRM, Dinari Cojocaru, este medicul familiei fostului președinte Igor Dodon, care i-ar fi eliberat certificatul pentru a pleca în România.

„Nu te uita Dinari! Soția dumitale o să meargă ca anchetă de serviciu pentru ilegalitatea care a comis-o și pentru serviciul care l-a făcut ex-președintelui Igor Dodon. Anume soția ta a mers cu buletinul care nu corespunde părții legale și nu te uita la mine”, s-a adresat Ion Ceban către Dinari Cojocaru, în cadrul ședinței CMC din 1 februarie.

În replică, Dinari Cojocaru a spus: „Regretabil că s-a ajuns la așa o situație când primarul general atacă pe cineva, în cazul meu mi-a atacat soția. Primarul mai are tare mult de ros pantalonii până va ajunge la nivelul soției mele”.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X