Ministrul de Externe: Ucraina apără și Republica Moldova. În prezent nu există riscuri militare. Doar un parteneriat puternic cu țările NATO și UE poate fortifica securitatea țării noastre

Autor: , in Actualitate / Politic / 31 martie, 2023, 17:22

Deși Republica Moldova se află într-o regiune foarte dificilă și în vremuri foarte grele, în prezent nu există riscuri militare, pentru că Ucraina rezistă. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un dialog cu Tim Sebastian de la DW. Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că există amenințări constante, dar încercările forțelor destabilizatoare de a aduce violența pe străzile Chișinăului au eșuat de fiecare dată.

Potrivit lui Nicu Popescu, societatea este unită în ideea de a păstra pacea în Republica Moldova, indiferent de viziunile politice.

„În Republica Moldova nu sunt oameni care ar dori ca tancurile rusești să ajungă la frontiera țării. Ca în orice societate democratică, avem oameni cu diferite viziuni politice, câteodată – preferințe geopolitice, însă chiar și cei care nu susțin guvernarea, vor să trăiască în pace”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, citat de Moldova1.

Potrivit lui Nicu Popescu, până acum Chișinăul a dejucat mai multe tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova.

„Am reușit să oprim mai multe tentative de a ataca poliția, de a prelua clădiri publice. Instituțiile noastre sunt în regim de alertă. Serviciile de Informație și Securitate, Ministerul de Interne, alte instituții. Toată lumea este în regim de alertă”, a mai declarat șeful diplomației de la Chișinău.

În ultimele luni, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova, a mai declarat Nicu Popescu în dialog cu Tim Sebastian.

„Ceea ce va fortifica securitatea noastră este un parteneriat puternic și un sprijin puternic din partea țărilor care ne sprijină pe noi și libertatea noastră. Și acestea sunt statele membre NATO și ale Uniunii Europene și aceste două organizații”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a vorbit despre pace și în contextul unei întrebări legate de situația din regiunea separatistă transnistreană. În opinia sa, majoritatea absolută a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv reprezentanții conducerii separatiste, nu vor să trăiască într-o zonă de război.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X