Suspans în dosarul lui Chiril Lucinschi? Când urmează să aibă loc o nouă ședință de judecată și ce s-a întâmplat până acum

Autor: , in Actualitate / Justiție / 24 aprilie, 2023, 12:32

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a redistribuit dosarul în care fostul deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi este învinuit de spălare de bani. Cauza a trecut în gestiunea magistratei Djeta Chistol, după ce Ion Morozan a demisionat în urma atingerii plafonului de vârstă, scrie Anticorupție.md. Totuși, la aproape doi ani din momentul în care instanța de apel a trimis cauza la reexaminare, dosarul este în faza preliminară, fără să existe semnalmentele vreunui bilanț judiciar. Anterior, într-o declarație pentru Anticoruptie.md, magistraţii de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, au respins ideea că ar tergiversa intenţionat examinarea dosarelor de rezonanță, inclusiv pe cel al lui Chiril Lucinschi, invocând volumul mare de muncă.

Prin hotărârea din 09 iulie 2021, Curtea de Apel Chișinău a trimis la reexaminare dosarul inițiat pentru fals în declarații și spălare de bani pe numele fostului deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi. Cauza a ajuns în gestiunea judecătorului Ion Morozan.

După ce a fost trimis la rejudecare, în dosarul penal deschis pe numele lui Chiril Lucinschi a avut loc doar o ședință, în data de 19 septembrie 2022. Deși a fost declarată deschisă, ședința a fost întreruptă la solicitarea inculpatului. Chiril Lucinschi a solicitat termen pentru a prezenta procurorului întrebări asupra învinuirii.

Din data de 28 noiembrie 2022, toate ședințele au fost întrerupte, iar după ce judecătorul Ion Morozan a depus cerere de demisie, cauza a fost redistribuită magistratei Djeta Chistol. Prima ședință în noua componență a completului, programată pentru 26 ianuarie 2023, nu a avut loc. Cum a decurs examinarea ulterioară nu este clar, deoarece lipsesc informațiile despre următoarele trei ședințe, chiar dacă instanța este obligată să le completeze. Părțile sunt așteptate în instanță în data de 25 aprilie 2023.

Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost reţinut de procurorii anticorupție la 25 mai 2017, fiind bănuit de implicare în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Fostul deputat pledează nevinovat şi susţine că nu s-a ocupat niciodată cu spălarea banilor. Lucinschi a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că a aşteptat ca procurorii să-şi retragă acuzaţiile din dosarul care i-ar fi fost fabricat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X